- er af den mest almindelige form for træning, som næsten alle kan udføre. Uanset om det er i skoven, på vejen eller på et løbebånd er det en fantastisk motionsform. Vi har alt, hvad du behøver til dit løb, uanset miljø, niveau og betingelser. Foretrækker du løbesko, der giver neutral eller kraftig støtte? Foretrækker du shorts eller kompressionstøj? Vi sælger alt i populære mærker som Nike, adidas, Asics, Ny Balance, Saucony og Salomon. En af de absolut bedste ting ved løb er, at det er så let tilgængeligt. Alt, du behøver, er et par gode løbesko, men hvis du skal have mest muligt ud af dine løb så husk, at det bliver sjovere med noget ekstra tilbehør. Giv dig selv de bedste betingelser ved hjælp af vores pulsure, vandrygsække, solbriller osv.
Tænk på dette, når du skal købe løbesko
Træningssko
Løbeskoen, som alle løbere bør eje, uanset niveau, er allroundskoen - træningsskoen. Som navnet antyder, er det en sko, du kan løbe både korte og lange afstande i, men hovedfokus er ikke at slå din personlige rekord. Hvad der definerer denne type sko er kraftig dæmpning og ofte et højt drop. En blød og tyk polstring er perfekt til begyndere, der endnu ikke har trænet tilstrækkeligt og til alle, som har problemer med knæ og hofte. Den gode dæmpning sikrer, at du lander blidt og forsigtigt, når
du løber. Et højere drop, som er et mål for niveauforskellen mellem det højeste punkt (hælen) og det laveste punkt (tæerne) er også vigtigt. Der findes også en mængde træningssko, der er ekstra stabile. Hvis du for eksempel pronerer eller har ustabile ankler, er det ekstra stabile løbesko, som du anvender. Et mærke, kan anbefales, når det gælder stabile løbesko, er Asics, hvis modeller gentagne gange har været bedst i test.
Letvægts løbesko
Letvægtsløbesko har ofte et lavt drop, lav dæmpning og frem for alt er de meget lette. Letvægtssko skal du bruge, når du for eksempel deltager i et løb, vil trimme din personlige rekord eller udføre intervaltræning. Hvis du ikke har haft letvægtssko før, vil du mærke en stor forskel, første gang du prøver. Lette sko er både en sjov fornyelse og genvejen til nye niveauer. Alligevel kan der være grund til at være lidt forsigtig, når du går fra en almindelig træningssko til en lettere variant. Ikke alle, der løber, har en teknik, der kan håndtere så lav en dæmpning. Og selv om du har et helt fejlfrit løbetrin, kan det være fornuftigt at være lidt ekstra forsigtig. Hvis du f.eks. har løbet i et par uger, er det klogt at overveje at gå tilbage til træningssko med meget dæmpning i en periode - ellers risikerer du skader. Alle løbere bør derfor se letvægtssko som et supplement til deres træningssko og vice versa. Kombiner derfor for eksempel træningsskoen fra Asics med Nike Free Run letvægtssko, som helt sikkert vil gøre dig bedre og hurtigere på løberuten.
Trailsko
Det er faktisk meget vigtigt at eje flere par løbesko, fordi ikke alle løbesko er tilpasset alle underlag, og de forskellige typer løbesko kan variere meget. De sko, der skal bruges i terræn, kaldes trailsko. De kendes normalt ved ikke at imponere i deres design. Ydersålen på en trailesko er produceret til at klare vanskeligt underlag, for eksempel rødder, sten og andre forhindringer. En trailsko har en mere slidstærk overdel end en almindelig løbesko, så den tåler vanskeligt terræn. Hvis du elsker at løbe her, foreslår vi, at du kigger på vores udvalg af trailsko, hvor "udendørsgiganten" Salomon anbefales stærkt.
Hvor ofte må jeg træne?
Der findes forskellige tips, når det drejer sig om, hvor ofte du bør træne for at blive en god løber. Det vigtigste er, at du lytter til din krop og husker at hvile ud, så du ikke løber for ofte. Nogle ønsker at prøve Copenhagen Marathon, mens andre blot har til mål at klare afstanden til fitnesscentret. For mange hjælper det at følge et bestemt træningsprogram for at få rutinerne kørt ind. Sådanne træningsprogrammer kan du få hos en coach eller ved at downloade en app. Hvis du foretrækker at designe dit eget program, kan du løbe med et med et aktivitetsur. Der er mange smarte motions-apps, der giver dig gode tips og planlægger dine løb, så du ved, hvor ofte du bør træne. Løb bør ikke være kompliceret, men lidt variation er nøglen til at holde motivationen oppe.
Hvordan bevarer jeg motivationen?
Her er et aktivitetsur et godt værktøj. Du bliver mere opmærksom på dine præstationer, ser dine forbedringer og kan aflæse din gennemsnitlige hastighed pr. kilometer. Et andet tip er at variere dine løb. Opdater garderoben og tag nye udfordringer op. Alle ved, at nyt løbetøj kan anspore til yderligere præstationer.
Hvilket udstyr skal jeg vælge?
En almindelig fejl er at købe for lidt udstyr. Med et par løbesko kommer man langt, men der er masser af tilbehør, som kan gøre en stor forskel. Kompressionstøj er et godt eksempel på dette -
produkter, der har det lille ekstra. I Sportamores sortiment finder du bl.a. kompressions-løbetøj, lange strømper med kompression og løbeshorts med indbyggede tights. Når du løber i kompressionstøj, øger det blodcirkulationen i musklerne, hvilket blandt andet forhindrer kramper og stivhed. Hver gang du strækker din fod, når du løber, opstår små påvirkninger i musklerne, men med for eksempel et par kompressionstights kan du nemt forhindre problemerne. Når det gælder udstyr, handler det ikke kun om sko og tøj. Både sommer og vinter kan solen til tider blive for skrap. Husk at beskytte dine øjne. Det gør du ved at investere i et par UV-beskyttede løbesolbriller, som adskiller sig fra dine almindelige solbriller ved, at de ikke glider ned.
Hvad er løb godt for?
Løb er en sund aktivitet. Det styrker hjertet, sænker blodtrykket og reducerer risikoen for både blodpropper og hjerteanfald. Det er også godt mod psykisk sygdom og i nogle tilfælde kan det lindre både stress og moderat depression. Løb kan dog være noget monotont, og en kombination med styrketræning anbefales. Ved at styrke kernemusklerne, lår, balder og ryg kan du både forbedre dit løb og styrke kroppen som helhed.
Skader ved løb
Et af de mest almindelige problemer ved løb og træning relaterer sig til læggene - for eksempel kramper, stivhed og overanstrengelse. Langt de fleste skader skyldes faktisk overbelastning, som let kunne have været forhindret ved at købe en veldesignet og stabil løbesko og kompressionstøj. Gnavesår, forstrækninger, hælsporer og muskelbetændelse skyldes ofte en form for overanstrengelse. Hvis du genkender dette hos dig selv, anbefaler vi, at du studerer f.eks. kompressions-tights fra 2XU. De er produceret af højkvalitets stretch og har ry for at holde til op til 200 gange i vask. En anden ting, der kan forårsage kramper under løb, er mangel på væske eller mineraler. Hvis du skal træne om sommeren, når det er varmt, er det en god ide at sørge for at drikke ekstra meget før løbet. Du kan også anskaffe en væskerygsæk. På denne måde er du sikker på at have vand med, så du ikke få hovedpine eller kramper, når du løber.
Vinter-løb
Når du løber om vinteren er der selvfølgelig masser af udfordringer, som du ikke møder om sommeren. Den glatte overflade er ofte et problem, men der findes løbesko, der er specielt tilpasset vinterforhold. Fra mærket Icebug finder du løbesko med knopper, der er velgenet til løb på is og i sne. Da vinteren er mørkere end sommeren, kan det være en god ide beskytte sig med løbelys samt løbesko og tøj med reflekser. Nogle løbesko har reflekser på bagsiden eller på siderne, men allerhelst bør du have en refleks-løbevest eller et tights med reflekser. Hvis du har aftagelige reflekser, er det bedst at anbringe dem i taljehøjde eller lige under, da det er her, bilens forlygter rammer.
Sommerløb
Om sommeren er der et par udfordringer, som du som du ikke støder på resten af året Du skal især fokusere på tøjet. Varmt tøj bør naturligvis undgås, og tights, t-shirts og strømper, som ikke ventilerer, er no-go. Husk, at jo længere du løber, og jo længere tid der går, jo varmere bliver du. Klæd dig på til den temperatur, du vil opleve ved slutningen af træningen, så du undgår hedeslag og væskemangel. Ventilation er også et vigtigt punkt, så du skal sørge for at vælge tøj, der holder dig tør og frisk under løbet. Ellers skal du satse på sports-bh, løbebukser, tights og t-shirts, der er bløde i materialet og ikke giver dig gnavesår. Det værste er at opdage, at du skælver i midt i løbet, og at du har flere kilometer tilbage.
Løb med smartwatch
Når du løber, kan du måle motionens intensitet via dit pulsniveau. Jo højere puls, du har, desto bedre er din indsats. At bruge pulsen som målestok kan være en sjov og effektiv måde at registrere din fysiske status på. Vi har modeller i alle prisklasser fra Garmin, Polar og Suunto. Hvis du er en virkelig dedikeret løber, kan du prøve at træne intervaller med din puls som udgangspunkt i stedet for en bestemt tid eller en vis afstand. De smarteste multi-sportsure kommer med apps, der giver dig mulighed for at programmere forskellige typer intervaller. Det er ikke alle ure, der har alle funktioner, og normalt kan de dyrere modeller naturligvis mere.
Forskellige slags træningsure
Et såkaldt multi-sporstur registrerer flere aktiviteter end for eksempel et træningsur, men for dit løb er det hovedsageligt højdemåleren, kortet og GPS'en, der er vigtige for at få den ultimative løbeoplevelse. Når du har et kort og et kompas
får du hjælp til at finde en bestemt vej eller finde hjem, hvis du er faret vild. Det er en sikker og en sjov funktion, som betyder, at du kan vove dig ud på nogle længere opdagelsesrejser. Men ikke alle har brug for de avancerede funktioner, og hvis du er tilfreds med at gå, løbe eller cykle uden en GPS, så er det godt nok med en enklere model. Ønsker du at kunne tilføre uret bestemte datainput, programmer og egne interval-registreringer eller måle avanceret løbedynamik, bør du satse på en mellemklasse model. De dyreste ure kan håndtere mere end det. De nyeste modeller fra Garmin og Suunto kan afspille Spotify, selvom du lader telefonen blive hjemme.