Langrendsløber Frida Karlsson om konkurrencestop og fuld fart fremad

Efter det pludselige konkurrencestop står hun nu stærkere end nogensinde, ekstremt motiveret til at høste nye succeser som skiløber. Mød et energibundt og en kilde til inspiration til rang.

Især i Sverige er hun kendt som en fantastisk langrendsløser. Frida Karlsson fik sit internationale gennembrud som 18-årig, da hun blev juniorverdensmester i skiathlon 2018. Hun tog en guldmedalje  og to bronzemedaljer. Som 19-årig vandt hun derefter to gange guld ved junior-VM, og kort tid derefter debuterede hun ved senior-VM, hvor hun vandt tre medaljer, en af hver slags. Takket være guldet i stafetten blev hun den yngste verdensmester i langrend nogensinde.

Løberen Frida kender vi ikke på samme måde. Men faktum er, at Frida har elsket at løbe, siden hun var lille. I september hvert år, mens hun voksede op, pakkede hun og hendes familie løbeskoene, satte sig i bilen og kørte fra Sollefteå og til Stockholm. Der mødte de andre dele af familien, der kom fra nord og syd, og sammen løb de Lidingö-løbet. Det blev en årlig familietradition, som Frida blev forelsket i. Første gang hun løb Little Lidingö var hun 10 år gammel. Og hun vandt.

- Jeg vil aldrig glemme, da jeg løb i mål, det var sådan en eufori, jeg troede, det var den største ting, der kunne ske for mig.I årene der fulgte, da hun var 11, 12, 13 og helt op til 17 år, vandt hun også - alle årene. I 2016 deltog hun i det europæiske ungdomsmesterskab, hvor hun blev nr. 7 på 3.000 meter. Hun deltog også i ungdomsfinalen på 3.000 meter i 2015, hvor hun blev nummer to. Hun har også et ungdoms-SM guld på 3.000 meter.Cold rdy 3 Træningsviljen og den uendelige energi, mener hun, kommer fra mor Mia, som i dag blandt andet er hendes manager og håndterer kontakterne med medierne og omverdenen.

Men selvom hun var et ægte løbertalent, var det ikke løb, hun ville satse på.

- I Sollefteå var der ingen organiseret aktivitet for løbere, ingen klub eller fællesskab. Løb blev  dog en vigtig del af skitræningen.

Fridas mor, Mia, og tante Eva-Lena har begge været gode skiløbere, så måske er det ikke så mærkeligt, at hun til sidst holdt fast ved netop denne sport.

- Og så har vi en skihøjskole i verdensklasse i Sollefteå, som jeg gik på, plus jeg havde en forkærlighed for sporten, siger hun.

- Mor har meget energi og er min store rollemodel i livet. Jeg er ikke kun blevet inspireret meget af hendes glæde ved skiløb, men også af hendes engagement og drivkraft. I vores skiklub er hun både formand, leder og træner for unge mennesker. Far har også været fantastisk gennem årene, han har trænet mine fodbold- og håndboldhold og kørt mig til alle træningssessioner.

Det ufrivillige stop for træning og konkurrence

Det var i december 2019, og forventningerne hos folk omkring hende var himmelhøje  -  efter de enestående succeser i verdensmesterskabet sæsonen før. Hun havde allerede løbet Verdenscup-premieren i Ruka i november-december og pakkede sine ting til den næste runde, da hun fik et opkald fra det svenske skiforbund. Hun skulle stoppe al konkurrence på ubestemt tid, da hendes testværdier ikke opfyldte sundhedskriterierne.

- Jeg, der var så forventningsfuld inden sæsonen, havde allerede studeret løjperne til kommende konkurrencer og var helt tændt. Min kalender var fuldt booket med konkurrencer hele sæsonen. Men så viste sundhedskontrollen, at min krop ikke var i balance, og så var kalenderen pludseligt helt tom. Og jeg anede intet om fremtiden. Kunne jeg komme tilbage i denne sæson?

Ingen træning, ingen konkurrence. Hvad var hun nu  - uden dette?

- Det var så svært, mine dage består jo kun af træning, det har de gjort hele mit liv. Alt var kaos inde i mig. Jeg græd og græd og lå for det meste i sengen og sov. Der var kortslutning, jeg sad ikke længere med stafetten...

Hun fortæller om sit største aktiv som en eliteatlet - hendes alt-eller-intet mentalitet - den, der driver hende fremad i skiløb. Men her var den årsag til, at alt styrtede sammen.

- Jeg havde kørt for hårdt på, havde ikke forstået, hvor vigtigt det var med restitution og balance,. Jeg overskred grænsen.

Men den samme mentalitet hjalp hende hurtigt op igen. Hun tørrede sine tårer bort, ville ikke have ondt af sig selv mere, hun kan ikke lide den følelse, siger hun.

- Da vi først var gået ud i medierne og havde fortalt om stoppet, vendte det for mig, så følte jeg, at jeg var nødt til at få det bedste ud af situationen. Jeg besluttede at knytte næven og tage kampen i stedet for at blive i sengen.

Cold rdy I dag er hun faktisk taknemmelig for stoppet og chancen for at opbygge kroppen igen og komme i balance.

Hun ønskede ikke at have kontakt med omverdenen i et stykke tid eller læse, hvordan journalister spekulerede. I stedet slukkede hun for alt, hvad der hed traditionelle og sociale medier, og hang ud med sin familie og partner William Poromaa , som også er langrendsløber.

- Jeg tror, at dette træningsstop var nyttigt for mig, det er let at blive et med sin sport og tro,  at der ikke findes andet i verden. Jeg tror, det kan være farligt i det lange løb, siger hun.

Frida kan nu se tilbage på, hvordan hun trænede og forstå, hvad der skete. Hun var for netop kommet ud fra fra gymnasiet, fik på rekordtid et stort gennembrud på seniorniveau og var en del af et nyt hold - det svenske landshold.

- Alt gik så hurtigt, og jeg havde ikke meget erfaring og viden om, hvordan jeg skulle sikre, at min krop kunne klare det høje pres som eliteatlet og alle de krav, det medførte. Nu har jeg fået hjælp til at restituere, og til at indse, hvor meget energi jeg har brug for, siger hun.

Stræber altid efter at blive bedre

Da hun i februar i år - efter en pause på lidt over to måneder - fik grønt lys til at træne og konkurrere igen, fordi hendes værdier var fine efter en række tests, havde hun næsten ikke trænet i 70 dage. Kun dyrket lidt styrketræning, men meget lidt kondi.

- Men jeg ignorerede det faktum, at jeg måske ikke var i så god form efter den lange pause. Jeg ville konkurrere, jeg havde længtes så meget efter det  - og at være en del af holdet igen. Det gik bedre og bedre for hver konkurrence, jeg deltog i. Jeg følte mig stærk, timerne i fitnesslokalet havde været gode for min krop.

Og den første weekend i marts vandt hun sin første V-cup sejr ved det prestigefyldte 30 kilometers-løb på Holmenkollen. Dermed blev hun den første svenske kvinde, der vandt konkurrencen. Hun slog Therese Johaug på målstregen efter at have ligget et minut bag efter halvdelen af løbet.
Netop, som Frida var på banen igen - med succes  - kom et nyt, pludseligt stop.

Men denne gang havde det intet at gøre med hendes værdier, denne gang var det en bestemt virus, bragt hertil fra Kina. Hun havde netop pakket sin taske for at tage til V-cup finalen i Canada, da konkurrencen blev annulleret.

Frida Karlsson Nogle løb deltager Frida i - men kun hvis de er lige i nærheden.

- Først føltes det hårdt - der var kun fire uger tilbage af sæsonen, og jeg havde endelig fået medvind igen. Men det er som det er, og jeg skiftede hurtigt og tænkte positiv: der vil komme flere konkurrencer, og  jeg har så meget mere at give i fremtiden.

Hun siger, at hun ønsker at se, hvor langt hun kan komme i langrend - udvikle alle detaljer inden for træning og konkurrence, hvilket betyder, at hun vil "løbe hurtigere på ski fra A til B". Men faktisk har hun ikke meget fokus på præstationsmål -hun ønsker snarere at se, hvor langt hun kan udvikle sig som atlet og som person.

- Jeg bestræber mig på konstant at gøre alt bedre. Jeg kan kun selv  påvirke min situation, og jeg har til hensigt at gøre det 110 procent. Det er virkelig et privilegium at være i stand til at gøre det, du synes er det sjoveste i verden, og det vil jeg drage fordel af, siger hun.

Den dag, hun stopper med at stå på ski, vil hun så satse på løb, talentfuld som hun er?

- Absolut, jeg vil se, hvor god jeg kan blive til at løbe. Det er slet ikke umuligt, at jeg begynder at satse på det. Men det vil være i terræn, ikke på asfalt.

Frida Karlsson samarbejder med Adidas og markedsfører deres Cold Ready-koncept - læs mere om konceptet .

Den originale tekst (bortset fra alle overskrifter) blev offentliggjort i Runners World nummer 6 2020 og er skrevet af Minna Tunberger.

SHOP HER:

LÆS MERE:

 Tilbage

News Feed

Salomon ambassadör
Sport & træning

Her er vores outdoor-elskende ambassadører

20 timmar sedan
Cold rdy
Sport & træning

Langrendsløber Frida Karlsson om konkurrencestop og fuld fart fremad

08 oct 2020
Nike Metcon 6
Sport & træning

Husk dette, når du køber nye træningssko

21 sep 2020
Inomhusskor salming
Sport & træning

Husk dette, når du køber indendørssko

28 aug 2020
x
Sport & træning

Nyt i: Adidas fodboldsko X Ghosted

27 aug 2020
Hoka One one rincon 2
Sport & træning

Hvilken forskel gør droppet på en løbesko?

21 aug 2020
crafted by fitness
Sport & træning

Stor guide: Find de rette træningssko

18 aug 2020
alice fagrell sprallice bild 2
Sport & træning

Her er PT'ens bedste træningsprogram

05 aug 2020
Träning
Sport & træning

Hvor mange hviledage skal du have, når du træner?

21 jul 2020
Madeleine Nilsson
Sport & træning

5 tips til træning i varmen

21 jul 2020
Löpning
Sport & træning

Bliv en miljøhelt og begynd med plogging

19 jul 2020
Polar Unite
Sport & træning

Lancering: Det nye Unite pulsur fra Polar!

16 jul 2020
Ida B Olsson
Sport & træning

3 tips til at få mest muligt ud af sommerløbet

14 jul 2020
padelracket header
Sport & træning

Test: Prisvenlige padelketsjere til nybegyndere

10 jul 2020
Massageredskap
Sport & træning

Bedst i test: Redskaberne, der hjælper dig med at få løsnet op i kroppen

09 jul 2020
Charlotte Karlsson
Sport & træning

Eliteløberen svarer: De mest almindelige spørgsmål om løb

07 jul 2020
charlotte karlsson
Sport & træning

Eksperten svarer: Hvilken puls skal jeg have, når jeg løber?

05 jul 2020
Nike Superrep Cycle
Sport & træning

Minitest! Så god er den nye Nike Superrep Cycle spinningsko

29 jun 2020
Nike SuperRep Cycle
Sport & træning

Nike SuperRep Cycle - den nye spinningsko til kvinder og mænd

29 jun 2020
Header rumpträning
Sport & træning

PT-tips: Tre undervurderede balde- og benøvelser

25 jun 2020
Hoppa studsmatta säkert
Sport & træning

Hop sikkert på trampolinen

22 jun 2020
header axlar
Sport & træning

Video: Sådan får du runde og brede skuldre

17 jun 2020
Rehband
Sport & træning

Alt hvad du vil vide om din meniskskade

16 jun 2020
Ida B Olsson
Sport & træning

Løbetilbehøret, du ikke kan leve uden

16 jun 2020
golfboll
Sport & træning

Tip! Sådan du vælger de rigtige golfbolde

11 jun 2020
Giro8.jpg
Sport & træning

Guide: Sådan finder du de rigtige cykelsko

08 jun 2020
Sisterhood of running
Sport & træning

Sportamore præsenterer: Sisterhood of running

04 jun 2020
wilson tennis
Sport & træning

Hvilken tennisketsjer skal jeg købe?

03 jun 2020
Puma löpning
Sport & træning

Sådan klarer du 10 km under 50 minuter

03 jun 2020
Ab workout
Sport & træning

Video: Mavetræningen, der sætter dine muskler i brand

02 jun 2020
Frida eldebrink redigerd
Sport & træning

Massér hælsporerne med Hypersphere

01 jun 2020
padelracket
Sport & træning

Sommerens bedste padelketsjere 2020

29 may 2020
Header träningsprogram
Sport & træning

3 færdige træningsprogrammer til ferien

29 may 2020
enbensmark
Sport & træning

Hold workout motivationen i løbet af ferien

29 may 2020
charlotte karlsson_foto fredrik wannerstedt
Sport & træning

Hvorfor bliver jeg ikke hurtigere af min løbetræning?

27 may 2020
tre nya intervaller
Sport & træning

Tre enkle intervaller, du kan løbe overalt

13 may 2020
Ecco golfskor
Sport & træning

Derfor bør du købe golfsko fra Ecco

12 may 2020
Löpsteg fotisättning
Sport & træning

De 3 mest almindelige fodnedsættelser i dit løb

29 apr 2020
nike pro träningsprogram
Sport & træning

Video: Træning derhjemme med din partner

23 apr 2020
Hypervolt Hyperice
Sport & træning

Test af massagepistolen Hypervolt fra Hyperice

22 apr 2020
more news
Salomon ambassadör

Her er vores outdoor-elskende ambassadører

De elsker at være i naturen, vælger skovstien fremfor løbebanen og er superaktive. Her er vores tre nye outdoor-ambassadører, du bør lade dig inspirere af.

19 timmar sedan
Sport & træning
Cold rdy

Langrendsløber Frida Karlsson om konkurrencestop og fuld fart fremad

Efter det pludselige konkurrence-stop står hun nu stærkere end nogensinde, ekstremt motiveret til at høste nye succeser som skiløber. Mød et energibundt og en kilde til inspiration til rang.

08 oct 2020
Sport & træning
Nike Metcon 6

Husk dette, når du køber nye træningssko

Personlig træner Emma Johnsson ved, hvad man skal tænke på, når man køber nye træningssko. Derudover viser hun sine yndlingsøvelser - forbered dig på ømme ben!

21 sep 2020
Sport & træning
Inomhusskor salming

Husk dette, når du køber indendørssko

Der er faktisk en del forskelle på indendørssko til floorball, håndbold og andre sportsgrene. Læs guiden for at finde den rigtige sko til dig og din træning!

28 aug 2020
Sport & træning
x

Nyt i: Adidas fodboldsko X Ghosted

Endelig! Her er X Ghosted - den nye version af Adidas 'uhyggeligt hurtige fodboldsko.

27 aug 2020
Sport & træning
Hoka One one rincon 2

Hvilken forskel gør droppet på en løbesko?

Højdeforskellen mellem hælen på en løbesko og tåspidsen kaldes et drop. Her forklarer Hoka One One's produktekspert, hvordan det påvirker dit løb.

21 aug 2020
Sport & træning
crafted by fitness

Stor guide: Find de rette træningssko

Reeboks eksperter guider! Her er forskellen mellem CrossFit-sko, sneakers, vægtløftesko og flere træningssko.

18 aug 2020
Sport & træning
alice fagrell sprallice bild 2

Her er PT'ens bedste træningsprogram

Ny sæson, nye træningsrutiner. PT'en giver sine bedste tips til en sjov og bæredygtig træning!

05 aug 2020
Sport & træning
Träning

Hvor mange hviledage skal du have, når du træner?

Får du angst, hvis du ikke træner, selvom du burde gøre det? Er du bange for at miste din kondition, hvis du ligger på den lade sidde i et par uger? Nu slår PT Alice Fagrell et slag for, hvor vigtigt det er med restitution og hviledage!

21 jul 2020
Sport & træning
Madeleine Nilsson

5 tips til træning i varmen

Elitesportsudøveren Madeleine Nilsson lader ikke varmen stå i vejen for hendes træning. Her er et nogle kneb der hjælper dig igennem træningen selv når temperaturen stiger.

21 jul 2020
Sport & træning
Löpning

Bliv en miljøhelt og begynd med plogging

Vil du blive en miljøforkæmper? Så kan det svenske fænomen, hvor man samler skrald mens man løber, også kaldet plogging, være løsningen!

19 jul 2020
Sport & træning
Polar Unite

Lancering: Det nye Unite pulsur fra Polar!

Vil du have hjælp til at træne, sove og finde en balance i livet? Så er det nye aktivitetsur Unite fra Polar muligvis svaret!

16 jul 2020
Sport & træning
Ida B Olsson

3 tips til at få mest muligt ud af sommerløbet

Løb om sommeren er bare vidunderligt. Eller? Her er løbeekspertens bedste tip til dem, der vil træne i sommervarmen!

14 jul 2020
Sport & træning
padelracket header

Test: Prisvenlige padelketsjere til nybegyndere

Nu behøver du ikke sprænge dit træningsbudget helt til smadder! Her tester vi den prisvenlige padelketsjer for begyndere, selvfølgelig fra vores topmærker.

10 jul 2020
Sport & træning
Massageredskap

Bedst i test: Redskaberne, der hjælper dig med at få løsnet op i kroppen

Vil du gerne blive stærkere, få en bedre holdning og få løsnet op i kroppen? Naprapaten ved hvilke træningsredskaber, der er værd at lægge i indkøbskurven – og hvordan du bruger dem bedst.

09 jul 2020
Sport & træning