skidåkning

Udrustningen til den komplette skigarderobe

Ski, støvler og stave kan du leje - men resten af udrustningen skal du købe inden du tager afsted. At vælge det rette undertøj, skijakke og hjelm er ikke helt let. Her er ekspertens bedste tips til dig som behøver at opdatere (eller købe en helt ny) skigarderobe.

Så er det tid til at gå din skigarderobe igennem! Annie Stjerneby er uddannet skilærer på level 4, har gået på skigymnasiet i Åre (vintersportssted i Sverige), konkurreret i over ti år og går meget op i specialskiløb, som for eksempel at stå på ski med hunde. Hun har også arbejdet skiudlejning i en butik, så hun præcis hvad du skal tænke på, inden du klikker på køb.   

Undertøj

Experten siger: Undertøj er en smagssag, men der findes nogle godt tips. Vælg trusser eller lange underbukser som sidder bekvemt og hverken kravler op eller ned, eftersom de kan være svære at rette til. Du skal altså vælge det, som du synes sidder behageligt. Vælg helst ikke undertøj i bomuld, eftersom det suger sveden til sig og kan køle dig ned. Hvis du let fryser findes der små shorts fra for eksempel Houdini som er meget varme, hvilket kan være godt hvis du sidder meget i liften. Som kvinde bør du også vælge en god og stabil sports-BH, eftersom puklerne kan få det hele til at hoppe lidt. 

Langt undertøj

Eksperten siger: Merinould er det dyreste materiale, men det er hver eneste krone værd. Har du ikke til at købe et helt sæt uldundertøj, så vil jeg anbefale dig at købe overdelen, da jeg oftest fryser omkring overkroppen. Uld varmer når du er kold og transporterer fugten væk, hvis du er varm..
TIPS! kan du læse mere om, hvordan du vælger det rette undertøj, og hvornår du bør vælge syntetisk undertøj fremfor ulden. 

Mellemlag

Eksperten siger: Mange laver faktisk en fejl, når de vælger mellemlag. Måske fordi de gerne vil se lækre ud på afterskien. Mange kan godt lide den stil, hvor man har en t-shirt over undertøjet, men det som sker er at undertøjet transporterer fugten væk, som så istedet sætter sig fast i t-shirten som så bliver drivvåd. Hvis du behøver et ekstra lag over undertøjet så en fleece eller en tykkere trøje, som ikke er af bomuld. 

Strømper

Eksperten siger: Mange turister som skal leje støvler har som regel ekstra tykke sokker eller tre par almindelige strømper på. Hvis du har dette på fryser du mere, end hvis du har et par strømper på, eftersom du så ikke har noget hulrum i støvlen eller har mulighed for at bevæge dine tæer. Invester i to par skistrømper, hvis du skal være en uge afsted. Det er pengene værd. De er fremstillet på en bestemt måde, sidder godt i støvlen og du kommer ikke til at fryse. 

Jakke

Eksperten siger: Det kommer an på temperaturen. Det er oftest nok med en skaljakke over et mellemlag, hvis det ikke er så koldt. Her i Åre kan det være meget koldt, og så kan det være godt at have en tynd dunjakke under. Forede skijakker kan også bruges, men med en skaljakke kan du lettere regulere varmen. Flere forskellige lag er altså bedst.   

Bukser

Eksperten siger: Du skal ikke stå på ski i jeans eller joggingbukser, men skibukser. Alle skibukser bliver fremstillet i et godt materiale som er vandafvisende. Så brug hellere penge på det som er nærmest kroppen, altså undertøjet, istedet for yderlaget. De billigste fungerer fint. Jeg har aldrig brugt forede skibukser, men jeg har istedet brugt skalbukser. Hvis det er hundekoldt har jeg to par lange underbukser på. 

Handsker

Eksperten siger: Personligt synes jeg, at der ikke findes noget bedre en Hestra-hansker. De findes i forskellige prisklasser, alt fra en billigere vante som er ganske varm, behagelig og enkel - basic men god nok, til mere avancerede modeller med specialfunktioner i specielt læder som koster lidt mere. Visse har svært ved at stå med vanter, men synes også at det er for koldt med hansker, hvor alle fingrene er separerede. Hvis du har det sådan, anbefaler jeg en trefingervante, hvor du får et godt greb men også lidt mere varme.  

Hue

Eksperten siger: Du skal egentlig ikke have huen på under hjelmen. Er det en supertynd hue, så kan det gå an hvis det er meget koldt, men alt som ændrer hovedformen gør at hjelmen ikke sidder som den skal, hvilket er en sikkerhedsrisiko. Strikkede huer skal man absolut ikke bruge. Hvis du vil have sådan en på, når du skal til afterski er det bedst at pakke den ned i rygsækken. 

Rygskjold

Eksperten siger: Mange skiudlejninger ser rygskjold som en personlig ting, hvilket betyder at de ikke udlejer det. Derfor synes jeg at du skal købe et rygskjold, eftersom det er rigtigt godt at have på. Selv hvis du er sikker på din egen kunnen kan du blive påkørt af en anden.

Skibriller

Eksperten siger: Skibriller kan varierer meget i pris,  og oftest betaler du mest for mærket. Herefter skal man selvfølgelig også kigge på udseendet, hvis du vil have et par seje spejlglas, kan du regne med at skulle betale lidt mere. Hvis du bare skal stå i en uges tid er det nok med den billigste og enkleste model. Man skal bare være sikker på at de sidder behageligt. Hvis du derimod står meget på ski skal du investere i et par, som kan tåle slag og stød uden, at det påvirker udsynet. Det er ikke nok med et par solbriller, da der kommer vind ind bag dem, hvilket gør at du får tårer i øjnene, og dette vil ødelægge din skioplevelse.  

Hjelm

Eksperten siger: Eftersom en hjelm taber sin funktion efter du har været et par gange i bakken, anbefaler jeg at du ikke lejer en hjelm. Prøv et par forskellige hjelme, inden du bestemmer dig for en. Vælg en hvor det ikke blæser ind ved ørerne, en som sidder tilpas stramt og en som holder på varmen. Sørg også for at hjelmen og skibrillerne sidder godt sammen, uden at det blæser ind imellem dem. Hvis du bestiller en på nettet er det smart, at købe samme mærke hjelm og skibriller, så er du næsten sikker på, at de passer godt sammen.  

annie stjerneby
Vil du hyre Annie Stjerneby som skilærer kan du kontakte hende på . Foto: Privat

 Tilbage

News Feed

Reebok Nano X

Nu er Reebok Nano X kommet i nye farver

1 dag sedan
Test ryggsäck barn.png

Bedst i test: Rygsæk til børn 2020

1 dag sedan
Header.jpg

Vi tester: Cykelhjelme til kvinder og mænd

1 dag sedan
Header Nike-favoriter HERR.jpg

Test! Niketøj og -sko som er bedst til mænd

2 dagar sedan
Header Nike-favoriter DAM.jpg

Bedst i test! Nike-favoritter til hende

2 dagar sedan
Nike löparskor test

Løbeskoene fra Nike, der er de bedste i test

2 dagar sedan
Test sport-bh.png

BEDST I TEST! Sportsbh'er 2020

28 jul 2020
Clifton 7

Test: Så god er den nye Clifton 7 fra Hoka One One

27 jul 2020
Hoka One One Clifotn

Endelig! Her er den nye Clifton 7 fra Hoka One One

22 jul 2020
Test Birkenstock

Hvilke Birkenstock-hjemmesko er bedst i test?

21 jul 2020
Asics Gel-Kayano 27

Test! Så god er den nye Gel-Kayano 27 fra Asics

21 jul 2020
Nike barnsko

Must-have skoen til skolestart: Nike Revolution 5 Flyease

20 jul 2020
Axion tennis

Axions nye kollektion til tennis og padel

20 jul 2020
Test Better Bodies tights

3 træningstights fra Better Bodies som er bedst i test

15 jul 2020
Skolstart Hummel

Tjekliste før skolestarten begynder

14 jul 2020
didrikson kids

Alt du skal bruge til børnehavestart

14 jul 2020
adidas

Guide: Find de rette løbesko fra Adidas

13 jul 2020
Saucony Triumph 18

Derfor skal du løbe i den nye Triumph 18 fra Saucony

10 jul 2020
Test_loparskorherr_2020.png

9 løbesko til mænd som er bedst i test 2020

08 jul 2020
Test löparskor dam

STOR TEST: De bedste løbesko til kvinder i 2020

08 jul 2020
jenny freed

Ekspertips: Husk dette, når du køber en ny sportsbh

06 jul 2020
Asics GEL-Kayano 27

Den bedste pronationssko fra Asics: Den nye GEL-Kayano 27

02 jul 2020
Free metcon 3 header

Test: Så god er den nye Nike Free Metcon 3 træningssko

01 jul 2020
Test adidas löparsko supernova

Test: Adidas Supernova til kvinder og mænd

24 jun 2020
Adidas supernova header

Adidas Supernova: overkommelig løbesko med høj kvalitet

22 jun 2020
charlotte och pär header

Test: De top 3 bedste løbesko fra Asics

17 jun 2020
sandaler header

Sommertest: Trendy sandaler til hende 2020

17 jun 2020
Herr - Header.jpg

Bedst i test: Trendy sandaler til mænd

17 jun 2020
Test bikini

Test: Find den rigtige bikini til din kropstype

09 jun 2020
daddräkt simning

Test: Badedragter til træne- og konkurrencesvømning

09 jun 2020
Birkenstock

Sæsonens sandaltendenser fra Birkenstock

08 jun 2020
Birkenstock

Kan jeg vaske mine sandaler i maskinen?

08 jun 2020
ub primeblue

Her er Adidas Ultraboost i genanvendt plast!

08 jun 2020
Header.jpg

Test: Løbetrøjer til mænd 2020

05 jun 2020
Header.jpg

Test: Løbesko til salg - med topkarakter!

04 jun 2020
pegasus 37

Test: Så god er den nye Nike Air Zoom Pegasus 37

04 jun 2020
Header.jpg

Stor test af træningstoppe

04 jun 2020
Badbyxor badshorts

Sommerens 9 hotteste badeshorts

04 jun 2020
Header.jpg

Vandtæt test: UV-beskyttende dragter til børn

02 jun 2020
Sommarrea barn

De bedste fund til børnene fra sommerens udsalg

01 jun 2020
more news
Reebok Nano X

Nu er Reebok Nano X kommet i nye farver

Den 10. version af Reebok's mest populære træningssko, Nano, beskrives som den hidtil bedste. Nu har vi fået Nano X i nye farver i sortimentet - tjek den ud her!

1 dag sedan
Test ryggsäck barn.png

Bedst i test: Rygsæk til børn 2020

At finde den rigtige type af rygsæk til dit barn kan være lettere sagt end gjort. Lad vores mini-panel hjælpe dig i din søgen. De har testet nogle af sæsonens nye babyrygsække - og her er resultatet!

1 dag sedan
Header.jpg

Vi tester: Cykelhjelme til kvinder og mænd

Det er vigtigt at vælge en god cykelhjelm. I denne test har vi undersøgt justerbarhed, komfort, ventilation og design på forskellige modeller af cykelhjelme.

1 dag sedan
Header Nike-favoriter HERR.jpg

Test! Niketøj og -sko som er bedst til mænd

Nikes træningstøj og -sko værdsættes af mange takket være det brede sortiment, det stilfulde design og den høje kvalitet. Vi lader vores testdeltager træne i træningsbukser, sko og andet træningstøj til mænd.

2 dagar sedan
Header Nike-favoriter DAM.jpg

Bedst i test! Nike-favoritter til hende

De bedste træningssko samt tights, der får den højeste karakter og løbetrøjen, der er en drøm! Her er det bedste fra Nike - ifølge vores kvindelige testpanel!

2 dagar sedan
Nike löparskor test

Løbeskoene fra Nike, der er de bedste i test

Tre par løbesko, som alle har fået topkarakter fra det dedikerede løbepanel - her er de bedste løbesko fra Nike!

2 dagar sedan
Test sport-bh.png

BEDST I TEST! Sportsbh'er 2020

Til store og små bryster, med eller uden justerbare stropper og spænder. Læs alt om sæsonens sportsbh'er, der er bedst i test!

28 jul 2020
Clifton 7

Test: Så god er den nye Clifton 7 fra Hoka One One

"Jøsses, hvilken kraft", udbryder en testdeltager. Den nye Clifton 7 fra Hoka One One bliver hurtigt en favorit hos både mandlige og kvindelige løbere. Læs testen, så forstår du hvorfor!

27 jul 2020
Hoka One One Clifotn

Endelig! Her er den nye Clifton 7 fra Hoka One One

Endnu smukkere, endnu lettere. Nu er den bedst sælgende løbesko Clifton fra Hoka One One frigivet i en opdateret version.

22 jul 2020
Test Birkenstock

Hvilke Birkenstock-hjemmesko er bedst i test?

Det er på høje tid at teste hvilke sandaler fra Birkenstock, der er dine favoritter. Vores testpanel har sat de tre mest populære Arizona-modeller på prøve - her er sandalen, der er den bedste i test!

21 jul 2020
Asics Gel-Kayano 27

Test! Så god er den nye Gel-Kayano 27 fra Asics

Asics populære, stabile løbesko er kommet i en ny udgave. Vi har testet Gel-Kayano 27!

21 jul 2020
Nike barnsko

Must-have skoen til skolestart: Nike Revolution 5 Flyease

Let at tage af og på, utrolig behagelig og næsten umuligt at gå i stykker - her er alle børns drømmesko fra Nike!

20 jul 2020
Axion tennis

Axions nye kollektion til tennis og padel

Tennistights med lommer plads til bolde og padelshorts til kvinder. Her er Axions nye kollektion til ketsjersportsgrene!

20 jul 2020
Test Better Bodies tights

3 træningstights fra Better Bodies som er bedst i test

Et par træningstights skal følge kroppen, sidde behageligt og frem for alt være squatvenlige. Vi sætter sæsonens favoritter fra Better Bodies på prøve.

15 jul 2020
Skolstart Hummel

Tjekliste før skolestarten begynder

Sommerferien er ved at nå sin ende, og skolestart truer for de små. Her er listen over alt, hvad børnene skal have i garderoben, ud over deres sædvanlige tøj og sko, inden det nye skoleår. Print den ud og kryds af.

14 jul 2020