skidåkning

Udrustningen til den komplette skigarderobe

Ski, støvler og stave kan du leje - men resten af udrustningen skal du købe inden du tager afsted. At vælge det rette undertøj, skijakke og hjelm er ikke helt let. Her er ekspertens bedste tips til dig som behøver at opdatere (eller købe en helt ny) skigarderobe.

Så er det tid til at gå din skigarderobe igennem! Annie Stjerneby er uddannet skilærer på level 4, har gået på skigymnasiet i Åre (vintersportssted i Sverige), konkurreret i over ti år og går meget op i specialskiløb, som for eksempel at stå på ski med hunde. Hun har også arbejdet skiudlejning i en butik, så hun præcis hvad du skal tænke på, inden du klikker på køb.   

Undertøj

Experten siger: Undertøj er en smagssag, men der findes nogle godt tips. Vælg trusser eller lange underbukser som sidder bekvemt og hverken kravler op eller ned, eftersom de kan være svære at rette til. Du skal altså vælge det, som du synes sidder behageligt. Vælg helst ikke undertøj i bomuld, eftersom det suger sveden til sig og kan køle dig ned. Hvis du let fryser findes der små shorts fra for eksempel Houdini som er meget varme, hvilket kan være godt hvis du sidder meget i liften. Som kvinde bør du også vælge en god og stabil sports-BH, eftersom puklerne kan få det hele til at hoppe lidt. 

Langt undertøj

Eksperten siger: Merinould er det dyreste materiale, men det er hver eneste krone værd. Har du ikke til at købe et helt sæt uldundertøj, så vil jeg anbefale dig at købe overdelen, da jeg oftest fryser omkring overkroppen. Uld varmer når du er kold og transporterer fugten væk, hvis du er varm..
TIPS! kan du læse mere om, hvordan du vælger det rette undertøj, og hvornår du bør vælge syntetisk undertøj fremfor ulden. 

Mellemlag

Eksperten siger: Mange laver faktisk en fejl, når de vælger mellemlag. Måske fordi de gerne vil se lækre ud på afterskien. Mange kan godt lide den stil, hvor man har en t-shirt over undertøjet, men det som sker er at undertøjet transporterer fugten væk, som så istedet sætter sig fast i t-shirten som så bliver drivvåd. Hvis du behøver et ekstra lag over undertøjet så en fleece eller en tykkere trøje, som ikke er af bomuld. 

Strømper

Eksperten siger: Mange turister som skal leje støvler har som regel ekstra tykke sokker eller tre par almindelige strømper på. Hvis du har dette på fryser du mere, end hvis du har et par strømper på, eftersom du så ikke har noget hulrum i støvlen eller har mulighed for at bevæge dine tæer. Invester i to par skistrømper, hvis du skal være en uge afsted. Det er pengene værd. De er fremstillet på en bestemt måde, sidder godt i støvlen og du kommer ikke til at fryse. 

Jakke

Eksperten siger: Det kommer an på temperaturen. Det er oftest nok med en skaljakke over et mellemlag, hvis det ikke er så koldt. Her i Åre kan det være meget koldt, og så kan det være godt at have en tynd dunjakke under. Forede skijakker kan også bruges, men med en skaljakke kan du lettere regulere varmen. Flere forskellige lag er altså bedst.   

Bukser

Eksperten siger: Du skal ikke stå på ski i jeans eller joggingbukser, men skibukser. Alle skibukser bliver fremstillet i et godt materiale som er vandafvisende. Så brug hellere penge på det som er nærmest kroppen, altså undertøjet, istedet for yderlaget. De billigste fungerer fint. Jeg har aldrig brugt forede skibukser, men jeg har istedet brugt skalbukser. Hvis det er hundekoldt har jeg to par lange underbukser på. 

Handsker

Eksperten siger: Personligt synes jeg, at der ikke findes noget bedre en Hestra-hansker. De findes i forskellige prisklasser, alt fra en billigere vante som er ganske varm, behagelig og enkel - basic men god nok, til mere avancerede modeller med specialfunktioner i specielt læder som koster lidt mere. Visse har svært ved at stå med vanter, men synes også at det er for koldt med hansker, hvor alle fingrene er separerede. Hvis du har det sådan, anbefaler jeg en trefingervante, hvor du får et godt greb men også lidt mere varme.  

Hue

Eksperten siger: Du skal egentlig ikke have huen på under hjelmen. Er det en supertynd hue, så kan det gå an hvis det er meget koldt, men alt som ændrer hovedformen gør at hjelmen ikke sidder som den skal, hvilket er en sikkerhedsrisiko. Strikkede huer skal man absolut ikke bruge. Hvis du vil have sådan en på, når du skal til afterski er det bedst at pakke den ned i rygsækken. 

Rygskjold

Eksperten siger: Mange skiudlejninger ser rygskjold som en personlig ting, hvilket betyder at de ikke udlejer det. Derfor synes jeg at du skal købe et rygskjold, eftersom det er rigtigt godt at have på. Selv hvis du er sikker på din egen kunnen kan du blive påkørt af en anden.

Skibriller

Eksperten siger: Skibriller kan varierer meget i pris,  og oftest betaler du mest for mærket. Herefter skal man selvfølgelig også kigge på udseendet, hvis du vil have et par seje spejlglas, kan du regne med at skulle betale lidt mere. Hvis du bare skal stå i en uges tid er det nok med den billigste og enkleste model. Man skal bare være sikker på at de sidder behageligt. Hvis du derimod står meget på ski skal du investere i et par, som kan tåle slag og stød uden, at det påvirker udsynet. Det er ikke nok med et par solbriller, da der kommer vind ind bag dem, hvilket gør at du får tårer i øjnene, og dette vil ødelægge din skioplevelse.  

Hjelm

Eksperten siger: Eftersom en hjelm taber sin funktion efter du har været et par gange i bakken, anbefaler jeg at du ikke lejer en hjelm. Prøv et par forskellige hjelme, inden du bestemmer dig for en. Vælg en hvor det ikke blæser ind ved ørerne, en som sidder tilpas stramt og en som holder på varmen. Sørg også for at hjelmen og skibrillerne sidder godt sammen, uden at det blæser ind imellem dem. Hvis du bestiller en på nettet er det smart, at købe samme mærke hjelm og skibriller, så er du næsten sikker på, at de passer godt sammen.  

annie stjerneby
Vil du hyre Annie Stjerneby som skilærer kan du kontakte hende på . Foto: Privat

 Tilbage

News Feed

Reima regnkläder barn

Giftfrit regntøj til børnene - ja tak!

4 dagar sedan
Asics Gel-Rocket 8

Test! Asics Gel-Rocket 6 – indendørssportens vindere

6 dagar sedan
Fenix 6 Sapphire Garmin

Minitest: Træningsuret Garmin Fenix 6 Sapphire

05 sep 2019
Puma sneakers skinn

Sådan plejer du sneakers i ruskind, skind og stof

04 sep 2019
Reebok träningstrender

Sprød i sæt! Her er sæsonens mest trendy trændingstøj

04 sep 2019
Fenix 6

Nu opdaterer Garmin sine træningsure – så avancerede bliver de!

01 sep 2019
Reebok Nano header

Den nye Reebok Nano 9.0 – den eneste træningsko du behøver

30 aug 2019
Nike Joyride Run Flyknit

Vi har testet Nikes nye løbesko Joyride Run Flyknit

28 aug 2019
kompressionsstrumpor test

Test: De bedste kompressionsstrømper til løb

23 aug 2019
höstens hetaste tights

Stort test af træningstights

16 aug 2019
Viking header

Test: Tre par fede gummistøvler til børn og unge

16 aug 2019
header träningsskor

Stort test: Her de bedste træningssko i 2019

15 aug 2019
Nike_Joyride_Run_Flyknit_croped

Alt det du vil vide om den nye Nike Joyride familie!

15 aug 2019
Pegasus 36 test

Minitest: Nike Air Zoom Pegasus 36

09 aug 2019
blacc running

Test: Blaccs nye fjerlette løbekollektion

02 aug 2019
adidas ultimafusion female

Sådan vælger du den rette træningssko

31 jul 2019
Reebok löparskor

Test! Top 3 bedste løbesko fra Reebok

30 jul 2019
Magväskor

Trend: Mavetasken alle taler om

29 jul 2019
Trender

Følg med på trendsafari – her er sæsonens hotteste tøj

29 jul 2019
Tights Puma

Test! 3 trendy tights fra Puma

24 jul 2019
didriksons

Den ultimative guide: Det skal du tænke på, når du køber skaljakke til børnene

24 jul 2019
Sneakers på bröllop

Kan jeg have sneakers på til bryllup?

24 jul 2019
Fruktmönster

Derfor er frugtmønsteret det mest trendy på stranden

24 jul 2019
didrikson kids

Alt du skal bruge til børnehavestart

24 jul 2019
Metcon 5 vit rosa

Alt hvad du skal vide om den nye Nike Metcon 5

23 jul 2019
Barnskor

Guide: Sådan finder du den rette skostørrelse til børn

16 jul 2019
Crop tops Better Bodies

Sådan styler du din crop top

15 jul 2019
Kompressionskläder header

Derfor skal du løbe i kompressionstøj

15 jul 2019
Metcon 5 testbild

Test: De omtalte Nike Metcon 5 lever op til forventningerne

09 jul 2019
Nike löparskor

Forskellen på Nikes løbesko

04 jul 2019
Test: löparshorts header

TEST: Sommerens bedste løbeshorts til dame og herre

02 jul 2019
Header_Pulseboost_M.jpg

Alt du skal vide om din nye Pulseboost HD

27 jun 2019
Asics header

Eksperten guider: Sådan skal dine løbesko sidde på foden

24 jun 2019
Minitest pulseboost header

Minitest: Så god er Adidas løbeskoen Pulseboost HD

20 jun 2019
test stabila löparskor

Test: 5 stabile løbesko til hende og ham

19 jun 2019
puma hybrid

10 løbesko du ikke må gå glip af til sommer

14 jun 2019
Birkenstock rosa

Sådan passer du godt på dine Birkenstock

13 jun 2019
Helly Hansen seglarjacka

Derfor skal du have en sejlerjakke i stedet for en normal regnjakke

07 jun 2019
Adidas Pulseboost HD

Vi tager et smugkig på de nye Adidas Pulseboost!

07 jun 2019
Kari Traa

Guide: Vælg den rette træningstaske

05 jun 2019
more news
Reima regnkläder barn

Giftfrit regntøj til børnene - ja tak!

Flere og flere blive bevidste om hvilke materialer der findes i regntøj, og er derfor interesserede i at købe giftfri tøj til deres børn. Det her skal du have i mente til efteråret, når du vælger regntøj til børnene!

4 dagar sedan
Asics Gel-Rocket 8

Test! Asics Gel-Rocket 6 – indendørssportens vindere

Indendørsskoen Gel-Rocket 8 er som en raket på banen. Her fortæller vores sportsglade testpanel hvorfor netop denne sko er oplagt til volleyball og innebandy.

6 dagar sedan
Fenix 6 Sapphire Garmin

Minitest: Træningsuret Garmin Fenix 6 Sapphire

Det man ikke har i hovedet, må man have i... Uret! Vores testpanel har udforsket alle finesserne i træningsuret Garmin Fenix 6 Sapphire. Her er dens præstation ved blandet andet løb, spinning og gymtræning.

05 sep 2019
Puma sneakers skinn

Sådan plejer du sneakers i ruskind, skind og stof

Ikke alle sneakers kan tørres af med en fugtig klud. Pumas sneakersekspert forklarer, hvordan du bedst plejer det respektive materiale.

04 sep 2019
Reebok träningstrender

Sprød i sæt! Her er sæsonens mest trendy trændingstøj

Blød camouflage malet med vandfarver til den modige, komplet sort til den tidløse atlet eller behagelig i jordnære toner - eksperterne forklarer, hvordan du rocker sæsonens hotteste træningstøj både i og udenfor gymmet!

04 sep 2019
Fenix 6

Nu opdaterer Garmin sine træningsure – så avancerede bliver de!

Nu kan du snart oplade batterierne på dit smartwatch, mens du har det på. Garmins nye, opdaterede Fenix 6-serie med solceller i selve displayet er her!

01 sep 2019
Reebok Nano header

Den nye Reebok Nano 9.0 – den eneste træningsko du behøver

Årene har ikke gjort noget dårligt for Nano! Her er den niende version af Reeboks populære og mangfoldige CrossFit-sko.

30 aug 2019
Nike Joyride Run Flyknit

Vi har testet Nikes nye løbesko Joyride Run Flyknit

En støddæmpning bestående af små kugler som former sig under foden og giver en unik pasform, lyder det fristende? Vores løbebegejstrede testpanel har løbet i den nye, hypede løbesko fra Nike - her er deres mening.

28 aug 2019
kompressionsstrumpor test

Test: De bedste kompressionsstrømper til løb

Krampe, forstrækninger og stivhed i lægmusklerne er normalt blandt løbere. Genkender du det? Test et par kompressionsstrømper! De her er bedst i test.

23 aug 2019
höstens hetaste tights

Stort test af træningstights

Høj talje, animalprint eller klassisk sorte? Vores testpanel har testet træningstights til damer fra Adidas, Nike, Casall, Blacc og Röhnisch.

16 aug 2019
Viking header

Test: Tre par fede gummistøvler til børn og unge

Dybe vandpytter og mudderpøle er ofte årsagen til at børn elsker efteråret. For forældrene derimod, ja det er ikke helt så sjovt. Sportamores lille testpanel har prøvet gummistøvler fra Viking. Her er gummistøvlerne som er bedst i test!

16 aug 2019
header träningsskor

Stort test: Her de bedste træningssko i 2019

Skal du købe nye træningssko? Her er herre- og damemodellerne som er bedst i test!

15 aug 2019
Nike_Joyride_Run_Flyknit_croped

Alt det du vil vide om den nye Nike Joyride familie!

Løbeskoen her fungerer lige så godt til eliteudøveren som til dig der motionerer. Med små farvespækkede skumkugler i sålen udgør Joyride Run Flyknit den sidste brik i Nikes store udbud. Det her er den nye, veldæmpende løbesko som kommer til at få en sikker plads i skohylden!

15 aug 2019
Pegasus 36 test

Minitest: Nike Air Zoom Pegasus 36

For nyligt blev en ny sko i Pegasus-familien lanceret, nemlig Nike Air Zoom Pegasus 36. Vi har ladet vores erfarne testpanel teste skoene på en løbetur - her er resultatet!

09 aug 2019
blacc running

Test: Blaccs nye fjerlette løbekollektion

Blacc har gjort det igen - nu er den nye løbekollektion her. Tøjet er funktionelt, trendy og passer til alle løbere. Uanset om du skal løbe 3 eller 30 kilometer, skal du tune ind på den her test, hvor noget af tøjet er kommet på prøve!

02 aug 2019