skidåkning

Udrustningen til den komplette skigarderobe

Ski, støvler og stave kan du leje - men resten af udrustningen skal du købe inden du tager afsted. At vælge det rette undertøj, skijakke og hjelm er ikke helt let. Her er ekspertens bedste tips til dig som behøver at opdatere (eller købe en helt ny) skigarderobe.

Så er det tid til at gå din skigarderobe igennem! Annie Stjerneby er uddannet skilærer på level 4, har gået på skigymnasiet i Åre (vintersportssted i Sverige), konkurreret i over ti år og går meget op i specialskiløb, som for eksempel at stå på ski med hunde. Hun har også arbejdet skiudlejning i en butik, så hun præcis hvad du skal tænke på, inden du klikker på køb.   

Undertøj

Experten siger: Undertøj er en smagssag, men der findes nogle godt tips. Vælg trusser eller lange underbukser som sidder bekvemt og hverken kravler op eller ned, eftersom de kan være svære at rette til. Du skal altså vælge det, som du synes sidder behageligt. Vælg helst ikke undertøj i bomuld, eftersom det suger sveden til sig og kan køle dig ned. Hvis du let fryser findes der små shorts fra for eksempel Houdini som er meget varme, hvilket kan være godt hvis du sidder meget i liften. Som kvinde bør du også vælge en god og stabil sports-BH, eftersom puklerne kan få det hele til at hoppe lidt. 

Langt undertøj

Eksperten siger: Merinould er det dyreste materiale, men det er hver eneste krone værd. Har du ikke til at købe et helt sæt uldundertøj, så vil jeg anbefale dig at købe overdelen, da jeg oftest fryser omkring overkroppen. Uld varmer når du er kold og transporterer fugten væk, hvis du er varm..
TIPS! kan du læse mere om, hvordan du vælger det rette undertøj, og hvornår du bør vælge syntetisk undertøj fremfor ulden. 

Mellemlag

Eksperten siger: Mange laver faktisk en fejl, når de vælger mellemlag. Måske fordi de gerne vil se lækre ud på afterskien. Mange kan godt lide den stil, hvor man har en t-shirt over undertøjet, men det som sker er at undertøjet transporterer fugten væk, som så istedet sætter sig fast i t-shirten som så bliver drivvåd. Hvis du behøver et ekstra lag over undertøjet så en fleece eller en tykkere trøje, som ikke er af bomuld. 

Strømper

Eksperten siger: Mange turister som skal leje støvler har som regel ekstra tykke sokker eller tre par almindelige strømper på. Hvis du har dette på fryser du mere, end hvis du har et par strømper på, eftersom du så ikke har noget hulrum i støvlen eller har mulighed for at bevæge dine tæer. Invester i to par skistrømper, hvis du skal være en uge afsted. Det er pengene værd. De er fremstillet på en bestemt måde, sidder godt i støvlen og du kommer ikke til at fryse. 

Jakke

Eksperten siger: Det kommer an på temperaturen. Det er oftest nok med en skaljakke over et mellemlag, hvis det ikke er så koldt. Her i Åre kan det være meget koldt, og så kan det være godt at have en tynd dunjakke under. Forede skijakker kan også bruges, men med en skaljakke kan du lettere regulere varmen. Flere forskellige lag er altså bedst.   

Bukser

Eksperten siger: Du skal ikke stå på ski i jeans eller joggingbukser, men skibukser. Alle skibukser bliver fremstillet i et godt materiale som er vandafvisende. Så brug hellere penge på det som er nærmest kroppen, altså undertøjet, istedet for yderlaget. De billigste fungerer fint. Jeg har aldrig brugt forede skibukser, men jeg har istedet brugt skalbukser. Hvis det er hundekoldt har jeg to par lange underbukser på. 

Handsker

Eksperten siger: Personligt synes jeg, at der ikke findes noget bedre en Hestra-hansker. De findes i forskellige prisklasser, alt fra en billigere vante som er ganske varm, behagelig og enkel - basic men god nok, til mere avancerede modeller med specialfunktioner i specielt læder som koster lidt mere. Visse har svært ved at stå med vanter, men synes også at det er for koldt med hansker, hvor alle fingrene er separerede. Hvis du har det sådan, anbefaler jeg en trefingervante, hvor du får et godt greb men også lidt mere varme.  

Hue

Eksperten siger: Du skal egentlig ikke have huen på under hjelmen. Er det en supertynd hue, så kan det gå an hvis det er meget koldt, men alt som ændrer hovedformen gør at hjelmen ikke sidder som den skal, hvilket er en sikkerhedsrisiko. Strikkede huer skal man absolut ikke bruge. Hvis du vil have sådan en på, når du skal til afterski er det bedst at pakke den ned i rygsækken. 

Rygskjold

Eksperten siger: Mange skiudlejninger ser rygskjold som en personlig ting, hvilket betyder at de ikke udlejer det. Derfor synes jeg at du skal købe et rygskjold, eftersom det er rigtigt godt at have på. Selv hvis du er sikker på din egen kunnen kan du blive påkørt af en anden.

Skibriller

Eksperten siger: Skibriller kan varierer meget i pris,  og oftest betaler du mest for mærket. Herefter skal man selvfølgelig også kigge på udseendet, hvis du vil have et par seje spejlglas, kan du regne med at skulle betale lidt mere. Hvis du bare skal stå i en uges tid er det nok med den billigste og enkleste model. Man skal bare være sikker på at de sidder behageligt. Hvis du derimod står meget på ski skal du investere i et par, som kan tåle slag og stød uden, at det påvirker udsynet. Det er ikke nok med et par solbriller, da der kommer vind ind bag dem, hvilket gør at du får tårer i øjnene, og dette vil ødelægge din skioplevelse.  

Hjelm

Eksperten siger: Eftersom en hjelm taber sin funktion efter du har været et par gange i bakken, anbefaler jeg at du ikke lejer en hjelm. Prøv et par forskellige hjelme, inden du bestemmer dig for en. Vælg en hvor det ikke blæser ind ved ørerne, en som sidder tilpas stramt og en som holder på varmen. Sørg også for at hjelmen og skibrillerne sidder godt sammen, uden at det blæser ind imellem dem. Hvis du bestiller en på nettet er det smart, at købe samme mærke hjelm og skibriller, så er du næsten sikker på, at de passer godt sammen.  

annie stjerneby
Vil du hyre Annie Stjerneby som skilærer kan du kontakte hende på . Foto: Privat

 Tilbage

News Feed

Alpint trend skidkläder

Trendspotting: Her er sæsonens skiløbstendenser

4 dagar sedan
Salomon Speedcross 5 GTX

Salomon Speedcross 5 Gore-Tex er her!

07 nov 2019
Vinterns varmaste vinterjackor

Stor test! 11 varme vinterjakker til mænd og kvinder

07 nov 2019
Nu finns Elevenate hos Sportamore

Nyhed hos Sportamore! Snowsport mærket Elevenate

06 nov 2019
Icebug vinterlöpning header

Alt hvad du vil vide om vinterløbesko

05 nov 2019
testbild vinterjackor med pälskrage

Bedst i test! Vinterjakker med pelskrave

01 nov 2019
Kari Traa underställ header

Bedst i test: Skiundertøj fra Kari Traa

31 oct 2019
Vintertights header

Vi har testet varme løbetights til kvinder og mænd

31 oct 2019
Pulseboost Winterized

Test: Ny Pulseboost Winterized fra Adidas

31 oct 2019
Header padelskor

Test: Dette er de bedste paddle sko til ham

29 oct 2019
HEADER.jpg

Bedst i test! Skiundertøj i syntetisk materiale

29 oct 2019
winterized header

Den rigtige løbesko til dig - de hotteste modeller lige nu

28 oct 2019
ENG_M.png

Bedst i test: Vinterløbesko til mænd

25 oct 2019
Header vinterlöparskor

Bedst i test: Vinterløbesko til kvinder

25 oct 2019
Heade boots kids

Bedst i test: Vinterstøvler og sko til børn

25 oct 2019
header-2.jpg

STOR TEST: Varmt skiundertøj

23 oct 2019
viking-sled.jpg

Hvilke vintersko skal mit barn have?

21 oct 2019
Asics reflex

Sørg for at du er synlig i mørket - alt om refleksløb

17 oct 2019
Tights med hög midja

Stort test af tights med høj talje

16 oct 2019
Eliud Kipchoge

Her er Nike-skoen som var med til at slå verdensrekorden i maraton

14 oct 2019
Hur tvättar jag mitt underställ?

Hvordan vasker jeg mit skiundertøj?

11 oct 2019
ENG_HEADER.png

Vi tester: Varme flyverdragter til børn

11 oct 2019
Header_DAM.png

Test: Sæsonens bedste tynde dunjakker til kvinder

11 oct 2019
Reebok dunjacka

Tre dunjakker, tre stile – sådan skal du se ud lige nu

11 oct 2019
linerjackor herr

Vi har testet sæsonens bedste linerjakker til herrer

11 oct 2019
Svea Boots header

Test: 3 par trendy boots fra Svea

10 oct 2019
Parkas

Bedst i test! Sæsonens parkas til ham

10 oct 2019
peak performace chand närbild

Hurtig guide til dunjakkerne fra Peak Performance

09 oct 2019
0107392501380_001_752253e8875e4955b642498271da36ce.jpg

Derfor er Mount Baker sæsonens bedste sko

09 oct 2019
peak performance frost down herr aw 18

Det vigtigste når du skal købe en dunjakke

08 oct 2019
Så sköter du om dina kängor från Timberland

Sådan passer du godt på dine støvler fra Timberland

08 oct 2019
Heade trail

Test: Sæsonens bedste trailsko til hende!

08 oct 2019
timberland 6 inch maxa utelivet shoot

Aldrig mere kolde fødder: De hedeste støvler lige nu

07 oct 2019
helium hood herr

Derfor skal du købe en Helium Hood Jacket fra Peak Performance

03 oct 2019
Header-Parkas.jpg

Sæsonens bedste efterårsjakker og parkas

02 oct 2019
trailskor herr

Test: Sæsonens bedste trailsko til herrer!

02 oct 2019
Craft running aw 19

Skal jeg løbe i skiundertøj?

02 oct 2019
Polar Ignite header

Minitest: Vi har prøvet den nye Polar Ignite!

30 sep 2019
reima vinter

Klæd børnene godt på i kulden - sådan gør du

27 sep 2019
Inomhusskor för damer

Test: 6 par hurtige indendørssko til kvinder

27 sep 2019
more news
Alpint trend skidkläder

Trendspotting: Her er sæsonens skiløbstendenser

Silhuet og bæredygtighed er i fokus, når vi taler om tendenser på løjperne. Her er de tips, der sikrer dig alle tænkelige modepoints - uanset om du er på ski eller off-pist.

4 dagar sedan
Salomon Speedcross 5 GTX

Salomon Speedcross 5 Gore-Tex er her!

Da du ikke troede, Salomons Speedcross 5 kunne blive bedre, udgav de en opdateret version af den populære trailsko, som har en helt vandtæt membran. Men hvor god er den egentlig?

07 nov 2019
Vinterns varmaste vinterjackor

Stor test! 11 varme vinterjakker til mænd og kvinder

Brrr, nu begynder det virkelig at være vinter udenfor! Derfor testede vores testpanel 11 varme vinterjakker. Her er sæsonens vinterguldkorn til damer og herrer.

07 nov 2019
Nu finns Elevenate hos Sportamore

Nyhed hos Sportamore! Snowsport mærket Elevenate

Elevenate blev dannet i 2010 og har siden da været lidt af en skjult perle på snesportsmarkedet. Nu hænger de ud med os, og du har nu chancen for at lære dem at kende!

06 nov 2019
Icebug vinterlöpning header

Alt hvad du vil vide om vinterløbesko

Hvornår skal du bruge sneakers, og hvornår skal du bruge sko med almindelige gummisåler? Icebug-eksperterne ved alt om, hvordan man erobrer vintervejene!

05 nov 2019
testbild vinterjackor med pälskrage

Bedst i test! Vinterjakker med pelskrave

Det er tid til at hive vinterjakken frem, ligesom man plejer på denne tid af året. Her er de bedste og mest stilfulde vinterjakker med pelskrave til hende.

01 nov 2019
Kari Traa underställ header

Bedst i test: Skiundertøj fra Kari Traa

Kari Traa er virkelig ekspert på skiundertøj. Det norske brand fremstiller bukser og trøjer af høj kvalitet i både syntetisk stof, uld og uldblanding. Vi har testet flere af modellerne, og her er de bedste.

31 oct 2019
Vintertights header

Vi har testet varme løbetights til kvinder og mænd

Læg ikke løbet på is bare fordi det bliver koldt udenfor! Vores testpanel har løbet i par løbetights, der er perfekte til løb i vinterens lave temperature.

31 oct 2019
Pulseboost Winterized

Test: Ny Pulseboost Winterized fra Adidas

Adidas Pulseboost er løbeskoen som klarer alle de hurtige retningsskift som ingen anden løbesko kan. Nnu findes den i en helt ny version! Her er Pulseboost Winterized.

31 oct 2019
Header padelskor

Test: Dette er de bedste paddle sko til ham

Padel vokser i popularitet og er en hurtig og sjov sport, der passer til mange. Det er vigtigt at have de rigtige sko på, når du spiller padle, da du kan klare dig bedre, mindske risikoen for kvæstelser og få det sjovere med i købet! Vores testpanel har testet flere paddle-modeller - her er resultatet.

29 oct 2019
HEADER.jpg

Bedst i test! Skiundertøj i syntetisk materiale

Skiundertøj er måske noget af det vigtigste i din vintergarderobe, uanset om du skal suse ned af skibakkerne eller tage en løbetur over stok og sten. Vi har testet skiundertøj i syntetisk materiale - her er de bedste modeller!

29 oct 2019
winterized header

Den rigtige løbesko til dig - de hotteste modeller lige nu

Løber du lange afstande, en kortere runde i frokostpausen, eller træner du til et løb? Der er en sko til alle og til alle former for løb. Find dine nye løbesko blandt årets hotteste modeller.

28 oct 2019
ENG_M.png

Bedst i test: Vinterløbesko til mænd

Ikke mere Bambi på glat is! Her er vinterløbesko til mænd, der holder dig varm, tør og sikkert på fødderne i løbet af vinterens løbunder.

25 oct 2019
Header vinterlöparskor

Bedst i test: Vinterløbesko til kvinder

Springe rundt i løbesko designet til foråret og sommeren? Nej tak! Vores testpanel har løbet i vinter-løbesko fra blandt andet Icebug, Nike, Asics og Adidas. Her er deres vurdering!

25 oct 2019
Heade boots kids

Bedst i test: Vinterstøvler og sko til børn

Hold fødderne tørre og varme denne sæson med de rigtige vinterstøvler. Vores lille testpanel har hoppet, hoppet og spillet - her er de bedste vintersko til børn i år.

25 oct 2019