Blacc yoga

Lær at shoppe smart med Sportamors materialeguide

Hvad er spandex og elastan, og hvad betyder det, at en søm er tapet? Vi lærer dig at fortolke ord og specifikationer, der ofte findes i træningstøj.

Har du nogensinde haft et par yndlingstights, så ved du, hvor frustrerende det kan være at ikke finde et par nye af lignende kvalitet. Nøglen til at udskifte dine foretrukne beklædningsgenstande er at være i stand til at fortolke ordene og koncepterne bag materialerne og teknikkerne, der har gjort tøjet til dine personlige favoritter. Her har produkteksperterne bag , og blandt andet sammensat en guide, der giver dig mulighed for hurtigt at navigere gennem junglen af produktbeskrivelser som professionel.

SHOP direkte:

Almindelige ord for materialer til træningstøj

Mesh

Mesh er et strikket stof med mange små huller, lidt ligesom et net. Det bruges ofte i tøj, der skal være være nedkølende (for eksempel løbeshorts og toppe), men også på varmere beklædningsgenstande. Derefter placeres meshen strategisk, så det bliver som ventilationshuller på de steder, hvor du ofte sveder (f.eks. armhulerne og ved lysken). Et meget typisk eksempel er de klassiske neon holdveste, du havde til skoleidræt eller fodboldtræningen som barn.

Ribbet 

Ribbet stof fremstilles ved at strikke hæklet og lige masker som ligner hinanden, hvilket giver stoffet en stribet struktur. Hvis du har et par "ribbede" par ynglingstights, så der er en stor chance for, at du også vil kunne lide andet tøj skabt i et ribbet materiale. Ribbet materialer kan findes i forskellige slags tøj og i flere forskellige kvaliteter. Alt fra tynde bomuldstoppe til tykke strikkede trøjer eller seamlesstights. 

Seamless

Definitionen på Seamless varierer lidt, alt efter hvem du spørger. Mange mennesker synes, at seamless tøj skal være helt uden sømme, men dette er normalt ikke tilfældet. Imidlertid har det ofte færre sømme end almindeligt tøj. Seamless tøj strikkes i ét stykke og kommer ud af maskinen som en tunnel uden ender. Da tøjet er rørformet fra starten af, undgår du de ubehagelige sømme på siderne. Der er også maskiner, der strikker fuldt færdigt seamless tøj, men det er betydeligt dyrere og derfor usædvanligt. Seamless varianter findes ofte i specielle tights til træning og yoga.

seamless tights Yogatights er ofte seamless. Her er et par seamlesstights med mesh-paneler på læggene, men mesh kan også bestå af mindre huller og danne et net.

Laser cut 

Laser cut, eller laserudskæring, betyder at man "klipper" stoffet med laser. Ofte bruges det til at fremstille huldetaljer i tøjet, da det så danner et dekorativt mønster, eller til at skabe et mere ventilerende stof. Du kan også klippe stof med laser for at få fine kanter. Derefter smeltes eller limes kanten ofte for at forhindre stoffet i at gå op i syningen. Laserskæring bruges på trusser, hvor man for eksempel ønsker en diskret finish uden en tykke kanter, så de ikke er synlige under tights eller stramme kjoler.

7/8 tights 

7/8 henviser til en bestemt længde af tights. På en mellemhøj person ender 7/8 tights lidt over ankelen. Du har simpelthen skåret en ottendedel af tights i fuld længde.  7/8 tights er almindeligt at købe med det formål at få lange nok tights, hvis du er lavere end gennemsnittet. 

Capri tights

Capri henviser også til en speciel længde tights. Capritights ender midt på lægmusklen på mellemhøj person. De kaldes også 3/4 tights, da en fjerdedel er fjernet fra hele længden. Man kan sige, at det er en mellemting mellem lange shorts og 7/8 tights. 

Almindelige materialer for tøj med stretch

Elastan

Elastan er en polyurethanfiber, der er meget elastisk. Det bruges til stretchbare tekstiler og tøj med stretch. Elastane tåler kemikalier godt og er ikke særlig gennemsigtigt. Materialet bruges i stoffer til undertøj, sokker og badetøj. Du finder også elastan i mange tights. Se efter materialet, hvis du vil have et par tights med meget stretch og som er squatproof.

Polyester

Polyester er et syntetisk materiale lavet af olie. 55 procent af verdens tekstilmaterialer er polyester. Polyester, og alle varianter af materialet, bruges således i mange forskellige typer af tøj. Alt fra regntøj, sportstøj og strikkede trøjer til lingeri, tights og stretchy jeans.

tights etna Etna Tights fra Blacc består af 85% polyester og 15% elastan. Du finder disse tights lige her i to forskellige farver: og

Polyamid

Polyamid er en syntetisk plastfiber, der bruges i en lang række produkter. Eksempler på produkter, der indeholder polyamid, er tøj, sko, tasker, tæpper, fiskelinjer, køkkenredskaber og emballagematerialer i fødevareindustrien. Ganske alsidig, med andre ord!

Nylon

Nylon er en slags polyamid, men er oprindeligt et mærke, der blev lanceret af DuPont, der begyndte at fremstille nylonstrømper i 1938. I dag er mærket næsten synonymt med materialet, men grundlæggende kaldes det syntetisk fiber.

Spandex

Spandex eller lycra er et syntetisk stof med en polyamidbase, såsom nylon eller polyester. Spandex er unikt, da det kan ekspandere op til 600 procent fra sin oprindelige form og springer tilbage uden at miste sin pasform. Spandex er almindeligt i alt tøj med strech-funktion til træning.

Almindelige kendetegn ved udetøj og regnsæt

Tapede sømme ...

... eller svejset sømme betyder, at sømmene er forseglet med tape og ikke slipper vand ind. Hvis en regnjakke ikke har tapede sømme, vil vandet til sidst krybe ind der, selvom stoffet i sig selv er vandtæt. Det betyder med andre ord, at en jakke har tapede sømme er vigtig, hvis du skal have en god jakke, når regnen står ned i stænger. Det er også et godt træk ved vandrerygsække!

Vandsøjler

Når man taler om vandsøjler eller vandsøjletryk, mener man, hvor meget vand (målt i millimeter), som en kvadratcentimeter af et materiale kan håndtere, før vandet trænger igennem. Jo højere vandsøjlen er, jo mere vand kan materialet modstå. En vandsøjle måles altid på et nyt produkt, men det vil altid blive dårligere, når tøjet er slidt og blevet vasket af flere omgange. Du kan finde vandsøjler i produktbeskrivelsen for regnjakker, skaljakker og anden form for tøj til udendørsbrug. Tænk: jo højere vandsøjlen er, jo mere vandtæt.

Membraner

Membran er noget, der ofte bruges til fremstilling af tøj der bruges som overtøj, der skal være åndbart, men som samtidig skal være vandafvisende eller vandtæt. Konstruktivt er en membran en tynd plastfolie, der limes på indersiden af det ydre stof. Det mest almindelige er, at plastfolien er porøs, og således indeholder små hulrum, der passerer gennem vand i form af vandmolekyler (damp og sved), men stopper vandet i form af vanddråber. Imidlertid er ikke alle membraner porøse. Der er dem, der arbejder på molekylært niveau i stedet for. Dette betyder, at hulrummene er åbninger mellem molekylerne i materialet. Det interessante ved denne type membran er, at de, som alle andre materialer, udvides, når de bliver varme. Derefter bliver åbningerne også større, hvilket betyder, at materialet ventilerer bedre, jo varmere omgivelserne er. Et eksempel på et sådant materiale er Gore-Tex.

To- og trelags membraner

Det tales også om to- og trelags konstruktioner, og disse varianter henviser til hvor mange lag, der er blevet lamineret sammen til et materiale. Et to-lags stof består af et ydre stof plus membran, mens et trelags stof også har et slidtstærkt stykke stof på indersiden. For at et to-lags tøj ikke skal rives i stykker på én gang, suppleres det ofte med et netfor på indersiden. Generelt har to-lags membraner en bedre åndbarhed, mens trelagsvarianten er glattere og har bedre styrke. Du finder normalt de to typer blandt shell-jakker, vinterjakker og andre overdele der bruges som det yderste lag. 

outdoor no brand Der er mange koncepter og ord, der kan være godt at have styr på, når det kommer til udendørstøj.

SHOP HER:

LÆS MERE:

 Tilbage

News Feed

Reebok Nano X

Nu er Reebok Nano X kommet i nye farver

11 timmar sedan
Test ryggsäck barn.png

Bedst i test: Rygsæk til børn 2020

12 timmar sedan
Header.jpg

Vi tester: Cykelhjelme til kvinder og mænd

14 timmar sedan
Header Nike-favoriter HERR.jpg

Test! Niketøj og -sko som er bedst til mænd

1 dag sedan
Header Nike-favoriter DAM.jpg

Bedst i test! Nike-favoritter til hende

1 dag sedan
Nike löparskor test

Løbeskoene fra Nike, der er de bedste i test

1 dag sedan
Test sport-bh.png

BEDST I TEST! Sportsbh'er 2020

28 jul 2020
Clifton 7

Test: Så god er den nye Clifton 7 fra Hoka One One

27 jul 2020
Hoka One One Clifotn

Endelig! Her er den nye Clifton 7 fra Hoka One One

22 jul 2020
Test Birkenstock

Hvilke Birkenstock-hjemmesko er bedst i test?

21 jul 2020
Asics Gel-Kayano 27

Test! Så god er den nye Gel-Kayano 27 fra Asics

21 jul 2020
Nike barnsko

Must-have skoen til skolestart: Nike Revolution 5 Flyease

20 jul 2020
Axion tennis

Axions nye kollektion til tennis og padel

20 jul 2020
Test Better Bodies tights

3 træningstights fra Better Bodies som er bedst i test

15 jul 2020
Skolstart Hummel

Tjekliste før skolestarten begynder

14 jul 2020
didrikson kids

Alt du skal bruge til børnehavestart

14 jul 2020
adidas

Guide: Find de rette løbesko fra Adidas

13 jul 2020
Saucony Triumph 18

Derfor skal du løbe i den nye Triumph 18 fra Saucony

10 jul 2020
Test_loparskorherr_2020.png

9 løbesko til mænd som er bedst i test 2020

08 jul 2020
Test löparskor dam

STOR TEST: De bedste løbesko til kvinder i 2020

08 jul 2020
jenny freed

Ekspertips: Husk dette, når du køber en ny sportsbh

06 jul 2020
Asics GEL-Kayano 27

Den bedste pronationssko fra Asics: Den nye GEL-Kayano 27

02 jul 2020
Free metcon 3 header

Test: Så god er den nye Nike Free Metcon 3 træningssko

01 jul 2020
Test adidas löparsko supernova

Test: Adidas Supernova til kvinder og mænd

24 jun 2020
Adidas supernova header

Adidas Supernova: overkommelig løbesko med høj kvalitet

22 jun 2020
charlotte och pär header

Test: De top 3 bedste løbesko fra Asics

17 jun 2020
sandaler header

Sommertest: Trendy sandaler til hende 2020

17 jun 2020
Herr - Header.jpg

Bedst i test: Trendy sandaler til mænd

17 jun 2020
Test bikini

Test: Find den rigtige bikini til din kropstype

09 jun 2020
daddräkt simning

Test: Badedragter til træne- og konkurrencesvømning

09 jun 2020
Birkenstock

Sæsonens sandaltendenser fra Birkenstock

08 jun 2020
Birkenstock

Kan jeg vaske mine sandaler i maskinen?

08 jun 2020
ub primeblue

Her er Adidas Ultraboost i genanvendt plast!

08 jun 2020
Header.jpg

Test: Løbetrøjer til mænd 2020

05 jun 2020
Header.jpg

Test: Løbesko til salg - med topkarakter!

04 jun 2020
pegasus 37

Test: Så god er den nye Nike Air Zoom Pegasus 37

04 jun 2020
Header.jpg

Stor test af træningstoppe

04 jun 2020
Badbyxor badshorts

Sommerens 9 hotteste badeshorts

04 jun 2020
Header.jpg

Vandtæt test: UV-beskyttende dragter til børn

02 jun 2020
Sommarrea barn

De bedste fund til børnene fra sommerens udsalg

01 jun 2020
more news
Reebok Nano X

Nu er Reebok Nano X kommet i nye farver

Den 10. version af Reebok's mest populære træningssko, Nano, beskrives som den hidtil bedste. Nu har vi fået Nano X i nye farver i sortimentet - tjek den ud her!

11 timmar sedan
Test ryggsäck barn.png

Bedst i test: Rygsæk til børn 2020

At finde den rigtige type af rygsæk til dit barn kan være lettere sagt end gjort. Lad vores mini-panel hjælpe dig i din søgen. De har testet nogle af sæsonens nye babyrygsække - og her er resultatet!

11 timmar sedan
Header.jpg

Vi tester: Cykelhjelme til kvinder og mænd

Det er vigtigt at vælge en god cykelhjelm. I denne test har vi undersøgt justerbarhed, komfort, ventilation og design på forskellige modeller af cykelhjelme.

13 timmar sedan
Header Nike-favoriter HERR.jpg

Test! Niketøj og -sko som er bedst til mænd

Nikes træningstøj og -sko værdsættes af mange takket være det brede sortiment, det stilfulde design og den høje kvalitet. Vi lader vores testdeltager træne i træningsbukser, sko og andet træningstøj til mænd.

1 dag sedan
Header Nike-favoriter DAM.jpg

Bedst i test! Nike-favoritter til hende

De bedste træningssko samt tights, der får den højeste karakter og løbetrøjen, der er en drøm! Her er det bedste fra Nike - ifølge vores kvindelige testpanel!

1 dag sedan
Nike löparskor test

Løbeskoene fra Nike, der er de bedste i test

Tre par løbesko, som alle har fået topkarakter fra det dedikerede løbepanel - her er de bedste løbesko fra Nike!

1 dag sedan
Test sport-bh.png

BEDST I TEST! Sportsbh'er 2020

Til store og små bryster, med eller uden justerbare stropper og spænder. Læs alt om sæsonens sportsbh'er, der er bedst i test!

28 jul 2020
Clifton 7

Test: Så god er den nye Clifton 7 fra Hoka One One

"Jøsses, hvilken kraft", udbryder en testdeltager. Den nye Clifton 7 fra Hoka One One bliver hurtigt en favorit hos både mandlige og kvindelige løbere. Læs testen, så forstår du hvorfor!

27 jul 2020
Hoka One One Clifotn

Endelig! Her er den nye Clifton 7 fra Hoka One One

Endnu smukkere, endnu lettere. Nu er den bedst sælgende løbesko Clifton fra Hoka One One frigivet i en opdateret version.

22 jul 2020
Test Birkenstock

Hvilke Birkenstock-hjemmesko er bedst i test?

Det er på høje tid at teste hvilke sandaler fra Birkenstock, der er dine favoritter. Vores testpanel har sat de tre mest populære Arizona-modeller på prøve - her er sandalen, der er den bedste i test!

21 jul 2020
Asics Gel-Kayano 27

Test! Så god er den nye Gel-Kayano 27 fra Asics

Asics populære, stabile løbesko er kommet i en ny udgave. Vi har testet Gel-Kayano 27!

21 jul 2020
Nike barnsko

Must-have skoen til skolestart: Nike Revolution 5 Flyease

Let at tage af og på, utrolig behagelig og næsten umuligt at gå i stykker - her er alle børns drømmesko fra Nike!

20 jul 2020
Axion tennis

Axions nye kollektion til tennis og padel

Tennistights med lommer plads til bolde og padelshorts til kvinder. Her er Axions nye kollektion til ketsjersportsgrene!

20 jul 2020
Test Better Bodies tights

3 træningstights fra Better Bodies som er bedst i test

Et par træningstights skal følge kroppen, sidde behageligt og frem for alt være squatvenlige. Vi sætter sæsonens favoritter fra Better Bodies på prøve.

15 jul 2020
Skolstart Hummel

Tjekliste før skolestarten begynder

Sommerferien er ved at nå sin ende, og skolestart truer for de små. Her er listen over alt, hvad børnene skal have i garderoben, ud over deres sædvanlige tøj og sko, inden det nye skoleår. Print den ud og kryds af.

14 jul 2020