Handskar

Guide: Sådan finder du den rette handske

Hvad gør en handske rigtig god? Her er guiden, som hjælper dig med at finde den rette handske med en optimal kombination af varme, funktion og slidstyrke.

At finde den rette handske kan være udfordrende, især da der er så mange forskellige varianter at vælge imellem. og er to af vores største mærker, når det gælder handsker, og deres eksperter har mange tips, som vil gøre det lettere for dig at købe handsker. 

Trin 1: Find den rette størrelse på din handske 

Når du skal købe en handske, er det vigtigt at vide, hvilken størrelse din hånd har. 

– Find ud af din hånds størrelse ved at holde hånden udstrakt med samlede fingre. Peg tommelfingeren væk fra hånden, så din hånd og din tommelfinger former et L. Derefter måler du håndens bredde på oversiden - på det bredeste sted i centimeter, uden tommelfingeren. Målet, du får, svarer til din handskestørrelse, fortæller Jenny Holm fra Kombi.

En handske skal sidde med en normal pasform. Du skal være i stand til at bøje fingrene, og hele hånden skal få plads i handsken, så dit håndled er dækket og beskyttet. En handske må hverken være for lille eller for stor.  

– Hvis du køber for små handsker, vil du lettere fryse, da der ikke er nogen luft, som kan opvarme fingrene. Køber du for store handsker, risikerer du, at de sidder for løst ved fingrene, hvormed der er en risiko for, at du irriteres hver gang, du skal spænde dine skistøvler eller åbne en rygsæk med handskerne på, siger Jenny Holm.

Trin 2: Vælg for og model på handsken

Når du kender størrelsen, er det tid til at vælge model. Tænk over om du er kuldskær. Fryser du let om hænderne, eller er du næsten altid varm om hænderne? Det vil nemlig afgøre, om du skal vælge en tommel- eller fingermodel, samt hvor isoleret din handske skal være. 

– Handsker med separerede fingre giver dig mest rørlighed. Når du har handsker med separerede fingre, er det let at spænde skistøvlerne, åbne rygsækken og jakken. Du får også et bedre greb om eksempelvis stavene. Ulempen ved en fingermodel er, at hver finger skal varme sig selv, og på de rigtig kolde og blæsende dage i fjeldet eller på vej op i liften, kan du få svært ved at holde hænderne varme, siger Jenny Holm og fortsætter:  

– Hvis du prioriterer varme og komfort over maksimal rørlighed, eller hvis du let fryser om fingrene, skal du vælge en tommelhandske. Fordelen med tommelhandsker er, at de lettere kan holde fingre og hænder varme, selv når det er rigtig koldt, fortæller hun. 

Når det gælder foret i handsker, er der flere forskellige typer at vælge imellem så som dun, uld og primaloft. 

Dun har fantastiske egenskaber, som fanger og lagrer kropsvarme, selv under ekstremt kolde vinterdage. Dun passer bedst til tørt vejr, idet dunets isoleringsevne mindskes, hvis det bliver vådt.   

Uld har naturlige isoleringsegenskaber. Til forskel fra dun, mister uld ikke sin evne til at varme, når handsken bliver våd.  

Primaloft er et syntetisk materiale, som hjælper dig med at holde hænderne varme. Syntetisk materiale er ikke lige så varmt som dun, men der er åndbarhed og giver god isolering, selv når det bliver vådt. Primaloft er et godt valg til det våde vejr.  

At have et aftageligt for er en god funktion, som Hestra taler for. 

– Hvis du skal udskifte foret i handsken, behøver du ikke udbytte hele handsken, når dit for er slidt op. Det er desuden godt at have et nyt for at udskifte med, når du er ude på de lange dage i fjeldet. På den måde har du altid en tør handske, fortæller Jenny Kvarnlöf fra Hestra og fortsætter:

– Med et aftageligt for bliver handsken lettere at tørre og vaske. 

Er du meget kuldskær, kan du klæde dig på lag på lag, også hvad angår handsker.  

– Tilføjer du en tynd indvendig handske, en såkaldt , i merinould til din handske, øger du varmen med cirka 20 procent, siger Jenny Kvarnlöf.

Trin 3: Vælg handskens overflademateriale

Når du skal vælge handsker, bør du overveje, hvor og hvornår du skal bruge dem, samt hvilke egenskaber du værdsætter mest så som slidstyrke eller modstandskraft mod fugt og vind. 

– Der er mange fordele ved at vælge handsker, som er lavet helt eller delvist af skind. Skind er slidstærkt, fleksibelt samt vind- og vandtæt. En rigtig god handske i skind er næsten umulig at slide op, forklarer Jenny Holm og fortsætter:

– En skindhandske kræver dog meget pleje for, at skindet skal kunne bevare sine gode egenskaber og ikke udtørre. 

Mange skindhansker har en kombination af skind og syntetisk materiale, hvor skindet sidder på de overflader, som slides mest, som eksempelvis i håndfladen og rundt om tommel- og pegefingeren. Syntetisk materiale anvendes ofte på handskens overdel, hvor materialets fleksibilitet og isoleringsevne kommer til sin ret.

– Hvis en handske har en membran, som eksempelvis Gore-Tex, er den helt vandtæt. En ting, som er vigtig at vide, er, at en handske ikke er vandtæt, bare fordi den har et vandtæt væv - sømmene er ikke vandtætte, hvis de ikke er tapede. Hvis du vil have en hel vandtæt handske, skal du lede efter en model med membran og tapede sømme, siger Jenny Kvarnlöf.

Modelguide for mærket Kombi

The Protector
 er en handske med et ekstra lag til kolde eller regnfulde situationer. Handsken har et materiale på oversiden, som er ekstra robust mod vand og slitage. Varmende Primaloft-for og vandtæt Waterguard-membran. Fås i herrestørrelser. Vejledende pris 649 kroner.


Zimo GTX Glove er en skihandske med en Gore-Tex-membran, som holder dine hænder tørre i vådt vejr. For i syntetisk materiale. Fås i damestørrelser. Vejledende pris 349 kroner.

Ridge GTX Mitt er en fleksibel, følsom og vandtæt handske med en Gore-Tex-membran. SoftLoft varmefor, hvilket er Kombis eget varmefor, som minder om Primaloft. Fås i juniorstørrelser. Vejledende pris 399 kroner.

Hvordan ved jeg, at jeres handsker er vandtætte? 

– Alle vores skihandsker fra Kombi er vandtætte og tydeligt mærkede med den membran, som er i handsken, enten Waterguard eller Gore-Tex. 

Hvordan holder jeg handskerne hele og rene på den bedste måde?  

– Har du en skindhandske, og den mod forventning bliver våd, skal du tørre den i stuetemperatur. Undgå alle typer af varmekilder, eftersom skindet risikerer at udtørre og blive stift. Derefter er det vigtigt, at du regelmæssigt smører dine handsker, som er i skind, med passende fedt, så skindet kan bevare sine gode egenskaber og ikke udtørrer.   

Modelguide for mærket Hestra

Primaloft Leather Mitt

  er en blød og varm handske med isolering af Primaloft, som føles som dun. Modellen passer til dig, som er ekstra kold om fingrene. Fås i damestørrelser. Vejledende pris 399 kroner.

Tällberger en formsyet og smidig handske i nordisk elgskind. Foret med rar og varmende fleece. Fås i dame- og herrestørrelser. Vejledende pris 649 kroner.

Army Leather Heli Ski Jr er en skihandske designet til juniorer. Handsken har et kraftigt polyamidvæv på oversiden og læder i håndens inderside. Handskens for er aftageligt. Fås i juniorstørrelser. Vejledende pris er 699 kroner. 

Hvordan ved jeg, at jeres handsker er vandtætte? 

– Hvis handsken har en membran, for eksempel Gore-Tex eller CZone, så er den vandtæt.

Hvordan holder jeg handskerne friske?

– Handsker til høje aktivitetsniveauer, som til eksempelvis langrendsski, kan du vaske i maskine på lav temperatur. Skindhandsker og uld skal aldrig maskinevaskes. Skindhandsker vasker du ved at anvende en fed sæbe og så gnubbe forsigtigt med en klud i lunkent vand. Tør af og lad det dryptørre. Foret kan du tørre på et håndklæde. Tør aldrig ved varmekilder, for det ødelægger handskerne. Man kan godt tage lidt sne og gnide det ind i handskerne, hvis du vil fjerne en overfladisk plet. Det er altid en god ting at lade handskerne hvile en gang imellem. Og også at smøre dem ind regelmæssigt - især når sæsonen er færdig. Der skal de være indsmurte og rene, inden de får deres pause.  

 Tilbage

News Feed

Asics reflex

Sørg for at du er synlig i mørket - alt om refleksløb

3 dagar sedan
Tights med hög midja

Stort test af tights med høj talje

4 dagar sedan
Eliud Kipchoge

Her er Nike-skoen som var med til at slå verdensrekorden i maraton

6 dagar sedan
Hur tvättar jag mitt underställ?

Hvordan vasker jeg mit skiundertøj?

11 oct 2019
ENG_HEADER.png

Vi tester: Varme flyverdragter til børn

11 oct 2019
Header_DAM.png

Test: Sæsonens bedste tynde dunjakker til kvinder

11 oct 2019
Reebok dunjacka

Tre dunjakker, tre stile – sådan skal du se ud lige nu

11 oct 2019
linerjackor herr

Vi har testet sæsonens bedste linerjakker til herrer

11 oct 2019
Parkas

Bedst i test! Sæsonens parkas til ham

10 oct 2019
0107392501380_001_752253e8875e4955b642498271da36ce.jpg

Derfor er Mount Baker sæsonens bedste sko

09 oct 2019
peak performace chand närbild

Hurtig guide til dunjakkerne fra Peak Performance

09 oct 2019
peak performance frost down herr aw 18

Det vigtigste når du skal købe en dunjakke

08 oct 2019
Så sköter du om dina kängor från Timberland

Sådan passer du godt på dine støvler fra Timberland

08 oct 2019
timberland 6 inch maxa utelivet shoot

Aldrig mere kolde fødder: De hedeste støvler lige nu

07 oct 2019
helium hood herr

Derfor skal du købe en Helium Hood Jacket fra Peak Performance

03 oct 2019
Header-Parkas.jpg

Sæsonens bedste efterårsjakker og parkas

02 oct 2019
trailskor herr

Test: Sæsonens bedste trailsko til herrer!

02 oct 2019
Polar Ignite header

Minitest: Vi har prøvet den nye Polar Ignite!

30 sep 2019
reima vinter

Klæd børnene godt på i kulden - sådan gør du

27 sep 2019
Inomhusskor för damer

Test: 6 par hurtige indendørssko til kvinder

27 sep 2019
löparjackor dam test

Løbejakker til damer som er bedst i test

25 sep 2019
Stay in place header

Vælg den rette sport-bh efter din kropstype

24 sep 2019
Löparjackor test herr

Løbejakkerne til herrer som er bedst i test!

24 sep 2019
The puffer jacket

Sæsonens hotteste jakketrend – The puffer jacket (Korean style)

23 sep 2019
Adriana Lima Puma

Top tre hotteste træningstrends lige nu

23 sep 2019
test av sport-bhar 2019 AW

Test: Sport-bh'erne som er bedst i test 2019

22 sep 2019
Test inomhusskor

Test! Vores bedste sko til innebandy og håndbold

20 sep 2019
My shelter

Test! Så god er den nye Adidas My Shelter regnjakke

20 sep 2019
craft springa i regn

Sådan skal du klæde dig på, når du løber i regn, blæst, sne og kulde

19 sep 2019
Hövding 3 lifestyle

Den nye Hövding 3 - forbedringer på alle kanter

17 sep 2019
Salomon imagebild

Alt det du vil vide om trailrunningsko!

17 sep 2019
Reima regnkläder barn

Giftfrit regntøj til børnene - ja tak!

11 sep 2019
Bergans Of Norway Sjoa byxor jacka

Alt hvad du behøver til børnenes efterårsudflugter

11 sep 2019
Asics Gel-Rocket 8

Test! Asics Gel-Rocket 6 – indendørssportens vindere

09 sep 2019
Fenix 6 Sapphire Garmin

Minitest: Træningsuret Garmin Fenix 6 Sapphire

05 sep 2019
Puma sneakers skinn

Sådan plejer du sneakers i ruskind, skind og stof

04 sep 2019
Reebok träningstrender

Sprød i sæt! Her er sæsonens mest trendy trændingstøj

04 sep 2019
Fenix 6

Nu opdaterer Garmin sine træningsure – så avancerede bliver de!

01 sep 2019
Reebok Nano header

Den nye Reebok Nano 9.0 – den eneste træningsko du behøver

30 aug 2019
Nike Joyride Run Flyknit

Vi har testet Nikes nye løbesko Joyride Run Flyknit

28 aug 2019
more news
Asics reflex

Sørg for at du er synlig i mørket - alt om refleksløb

Når du løbetræner om efteråret og vinteren, så er det ikke bare vigtigt at have det rette tøj til det rette vejr. Du skal også være synlig på turen, og det gør du nemmest med reflekser. Sådan her lyser du bedst op i mørket.

3 dagar sedan
Tights med hög midja

Stort test af tights med høj talje

Findes der noget, vi elsker mere end tights med høj talje? Her er sæsonens allerbedste modeller fra blandt andet Nike, Casall, Blacc og Röhnisch.

4 dagar sedan
Eliud Kipchoge

Her er Nike-skoen som var med til at slå verdensrekorden i maraton

Den 12 oktober gik Eliud Kipchoge over i historien. Han blev nemlig den første i verden til at løbe et maraton på under to timer, og han gjorde det i et par Nike-løbesko.

6 dagar sedan
Hur tvättar jag mitt underställ?

Hvordan vasker jeg mit skiundertøj?

Alle som elsker efterår og vinter ved, at skiundertøj kan bruges til både sofahygge og udendørshygge! Skiundertøj er sæsonens skønneste, varmeste og hyggeligste tøj, men hvordan skal skiundertøj egentlig vaskes?

11 oct 2019
ENG_HEADER.png

Vi tester: Varme flyverdragter til børn

At finde den rette flyverdragt til dit barn kan være tricky - men fortvivl ikke! Vores mini-testpanel er et skridt foran. Her er flyverdragterne som er bedst i test.

11 oct 2019
Header_DAM.png

Test: Sæsonens bedste tynde dunjakker til kvinder

Nu når det begynder at blive koldere udenfor, behøves bedre og varmere overtøj, så du slipper for at fryse. Er det mon på tide at skaffe en ny linerjakke? Vores gedigne testpanel hjælper dig med at finde den helt rette model til netop dig.

11 oct 2019
Reebok dunjacka

Tre dunjakker, tre stile – sådan skal du se ud lige nu

Dunjakken er et klassisk stykke overtøj som bor i næsten hvert et hjem her i de nordiske lande. Selvom detaljerne adskiller de forskellige modeller, så har de stadig ting tilfælles: de varmer, er lækre og lette at synes om. Her er Reeboks tre jakketrends som du ikke vil gå glip af.

11 oct 2019
linerjackor herr

Vi har testet sæsonens bedste linerjakker til herrer

En linerjakke er tøj som er mindst ligeså god som et mellemlag under en parkajakke som den er på egen hånd. Sportamores herre testpanel har testet fire lækre modeller med dun og syntetisk stof.

11 oct 2019
Parkas

Bedst i test! Sæsonens parkas til ham

Koldere temperaturer kræver tykkere overtøj. Her er sæsonens parkajakker til herrer som holder dig varm og smart på samme tid.

10 oct 2019
0107392501380_001_752253e8875e4955b642498271da36ce.jpg

Derfor er Mount Baker sæsonens bedste sko

Hvis du leder efter en sko der kan stå imod det nordiske vintervejr uden de mindste problemer, er det Mount Baker fra Canada Snow, som du skal satse på.

09 oct 2019
peak performace chand närbild

Hurtig guide til dunjakkerne fra Peak Performance

Uanset hvilken type af dunjakke du er ude efter, så har Peak Performance en model til dig. Vi hjælper dig med at finde den!

09 oct 2019
peak performance frost down herr aw 18

Det vigtigste når du skal købe en dunjakke

Når du køber en dunjakke er det selvfølgelig vigtigt at den er varm, og at den har en god pasform. Men det allervigtigste er faktisk, at jakken har den rette fill power. Vi guider dig i rigtig retning.

08 oct 2019
Så sköter du om dina kängor från Timberland

Sådan passer du godt på dine støvler fra Timberland

Et par Timberlandstøvler er efterårets bedste køb! Sådan her passer du bedst på dine lækre støvler.

08 oct 2019
timberland 6 inch maxa utelivet shoot

Aldrig mere kolde fødder: De hedeste støvler lige nu

Det begynder at blive koldt om fødderne, så tid til at shoe up! Her er støvlerne som vi helst vil have på denne sæson.

07 oct 2019
helium hood herr

Derfor skal du købe en Helium Hood Jacket fra Peak Performance

Mange har opdaget, hvor alsidig Helium Hood Jacket er. Den tynde dunjakke fra Peak Performance er en vind- og vandtæt vinder, som du kan bruge året rundt.

03 oct 2019