Gratis fragt over 399 kr & gratis retur30 dages returretKøb nu, betal i slutningen af oktober

Guide til løbesko

Hvad skal jeg overveje før jeg køber løbesko?


Det er ekstremt vigtigt at man får den rigtige løbesko. Hvis ikke, kan det få uheldige konsekvenser. Der findes mange myter og skrøner om valg af løbesko. Vi vil i denne guide, forsøge at lede dig igennem det mest basale. En løbesko er en individuel sag. Dine fødder skal have det godt, også selv om du løber! Vores guider er ikke lov - men skal derimod opfattes som en hjælp. Det kan være en sand jungle at kaste sig ud i at vælge løbesko, hvis du er nybegynder. Hvad er pronation, supination og neutral løbestil?
 • Pronation:
  En betegnelse for din fods landing, hvor du ved denne løbestil vil lande på ydersiden fra hælen og ’rulle’ hen over fodsålen og ende med at afsætte på forfodens inderside. Din fod falder indad i ankelleddet. Hvis du pronerer, vil din fod efterlade et 'helt' fodaftryk. Pronation er kroppens egen naturlige støddæmpning. Hvis du pronerer kraftigt, kan det dog være skadesfremkaldende. Til denne løbetype kræves en løbesko der giver god support og stor stabilitet. Oftest vil sko til pronerende løbere, have en kile, der støtte din svang.
 • 3 forslag på løbesko for pronerende løbere: Adidas Energy Boost, ASICS Gel-DS Trainer 21 eller en Nike Air Zoom Structure
 • Supination:
  Et supinerende løb, vil vise sig ved at løberen lander på ydersiden af hælen – men til forskel fra pronation, vil hele bevægelsen foregå på ydersiden, også afsættet på forfoden. Hvis du supinerer, vil din fod falde udad, og du behøver ekstra støddæmpning for at kompensere for din naturlige mangel på støddæmpning. Ved denne løbestil, vil din fod måske efterlade et aftryk af et smalt ’bånd’ mellem hæl og forfod – eller måske slet ingen! Supinerende løbere skal bruge en løbesko der giver god støddæmpning, er fleksibel og kan have en lidt bredere forfod.
 • 3 forslag på løbesko for supinerende løbere: Nike Air Zoom Vomero, Nike Lunarglide eller en ASICS GT-2000
 • Neutral:
  En, som navnet anslår, neutral landing på foden – med et lille fald mod pronation. Et fodspor på en neutral fod vil vise et aftryk af et bredt bånd på ydersiden af foden, der forbinder forfoden med hælen. Neutrale løbere behøver løbesko med god støddæmpning, da din krops naturlige stødabsorbering, ikke er tilstrækkelig.
3 forslag på løbesko for neutral løbere: ASICS Gel-Kinsei 6, Nike Air Zoom Pegasus eller en Adidas Ultra Boost

Hvad med størrelsen af mine nye løbesko?
For at starte et sted, skal du naturligvis finde den størrelse du plejer at bruge, i dine hverdagssko - og gå efter producenternes størrelsesanbefalinger. Derudover, så er det en god idé, hvis du har 0.5 til 1.0 centimeter 'rum' ude i snuden af din løbesko. Der skal være god plads til dine tæer og forfod, men der må heller ikke være for meget plads. Nogle kan lide at skoen sidder rigtig tæt til foden, og det er fint - igen, det er en individuel sag. Du skal være opmærksom på at din fod kan hæve en smule på løbeturen. Så køber du løbeskoene for små/korte, så kan det gå hen og blive rigtig ubehageligt. For begyndere er det nok med ét par løbesko til både træning og løb/konkurrencer. Men på længere sigt, vil det være en rigtig god idé at have forskellige sko til træning og løb/konkurrencer.

Træningssko

For træningssko, ser man forskelligt på langdistanceløb og kortdistance. En langdistance løbesko skal give en højere grad af stødabsorbering og have en god holdbarhed ift. mængden af træning og antal kilometer. De fleste træningssko kan klare omkring 1000 km før de er ‘færdige’. Det betyder at skoen ikke længere kan levere den forventede stødabsorbering. Hvis du løber meget, over 80 km om ugen, vil det give mening at have mere end ét par træningssko, til langdistance. En hurtigere træningsløbesko er tilpasset de hurtige og kortere løbeture, så som intervalløb og løbeture i højt tempo. Det kan give lidt ekstra motivation at løbe i en let og hurtig løbesko. Den hurtige træningsløbesko kan også være en fin overgang, til at begynde at løbe i ’rigtige’ konkurrence løbesko – så du ikke løber for første gang i en ny sko, til en konkurrence.

Konkurrencesko

Hvis du bliver, eller allerede er, bidt af at løbe konkurrenceløb og ønsker at yde dit absolut bedste – er det nødvendigt at have gode konkurrencesko. Konkurrenceskoen skal være noget lettere end dine træningsløbesko. At spare vægt på skoen kan være vitalt. Eksperimenter har vist, at for hver 100g sparet på dine løbesko, vil du kunne midske dit forbrug af ilt under løbet, med 1%. Da iltoptagelsen er proportionel med fart, kan denne forbedring groft sagt oversættes til, en forbedring på 1% af din fart. En tung træningsløbesko vejer ca. 350g og en let konkurrence løbesko ca. 200g, det vil altså (med førnævnte udregning), give en forbedring på 1.5% pr. sko. Hvis du løber et maraton på 3 timer, vil denne forbedring skære 5 minutter af dit løb – udelukkende ved en reduceret vægt af dine sko! Det er måske ikke umiddelbart den helt store forskel, men det er en betydelig mængde af tid når man skal forbedre sine konkurrenceløb. Det kan jeg være lige præcis dét, der får dig under den magiske grænse på 3 timer til dit næste maraton… Her er 2 gode forslag på løbesko til konkurrenceløb; ASICS Gel-Noosa Tri, New Balance 890 eller en Saucony Fastwitch

Tilbage